Brazília;zavargások;Luiz Inácio Lula da Silva;Jair Bolsonaro;

Támadás a demokrácia ellen, a bukott elnök, Jair Bolsonaro több ezer híve megrohamozta a brazil törvényhozás épületét

Az eset kísértetiesen hasonlít a washingtoni Capitolium 2021. január 6-i ostromára, miközben Jair Bolsonaro már az országot is elhagyta, nehogy felelősségre vonják. Az új elnök a zavargások hírére behívta a nemzeti gárdát.

Vasárnap a bukott brazil elnök, Jair Bolsonaro több ezer híve rohamozta meg a brazíliavárosi kongresszus épületét a fővárosi Praça dos Três Poderesen, egy héttel az új elnök, a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva beiktatása után – írja a Folha de São Paulo.

A populista, oltásellenes, az Amazonas esőerdeinek pusztításában jeleskedő brazil exelnök hívei nem hajlandóak elfogadni a választás eredményét, amelyen Bolsonaro szűken, de vereséget szenvedett Lulától. A puccsisták az új elnök lemondását és a hadsereg beavatkozását követelik.

A feldühödött Bolsonaro-hívek áttörték a rendőrségi kordont és behatoltak a törvényhozás épületébe, emellett a közelben fekvő elnöki palotát és a legfelsőbb bíróság épületét is megrohamozták. A rendőrök könnygázzal próbálják visszatartani a zavargókat, de csak részsikerrel, többen bejutottak a kongresszus épületébe és ablakokat is betörtek. Egyelőre nem világos, hogy még mindig odabent vannak-e, mindenesetre az esetet sokan már most az amerikai Capitolium több halálos áldozatot követelő megtámadásához hasonlatosnak tartják, Donald Trump leváltását követően.

A zavargások hírére Lula da Silva behívta a nemzeti gárdát és elrendelte, hogy Brasília központját zárják le. A felelősöket meg fogják büntetni – ígérte az államfő.

A roham a kongresszus, az elnöki palota és a legfelsőbb bíróság épülete ellen jelentős biztonsági aggályokat vet fel, a szélsőjobboldali tüntetők ugyanis nyolc kilométeren át szabadon vonulhattak a hadsereg főhadiszállásától az összes minisztériumnak otthont adó Esplanada dos Ministérioson, amíg el nem érték a Praça dos Três Poderest, ahol a kongresszus, az elnöki palota és a legfelsőbb bíróság épülete áll. 

A három megrohamozott épületet hat óra múltán sikerült megtisztítani a tüntetőktől. 

A Folha de São Paulo azokat a hatóságokat teszi felelőssé a zavargásokért, amelyek azt ígérték, hogy felszámolják a Bolsonaro-hívek brasíliai táborát. Egyikük, Flávio Diino igazságügyi miniszter szerdán ígérte meg, hogy két napon belül rendet tesznek a fővárosban. A másik felelősnek José Múcio védelmi minisztert tartják, aki a puccsisták elleni egyszeri határozott fellépés helyett mindvégig amellett kardoskodott, hogy fokozatosan kell felszámolni a Bolsonaro-hívek tiltakozását. Eközben a Lula-kormány tisztségviselői a fővárosi szövetségi terület biztonsági erőit hibáztatják, amelyek vezetője nem más, mint Anderson Torres, Jair Bolsonaro volt igazságügyi minisztere.

Luiz Inácio Lula da Silva jelenleg São Paulo államban van hivatalos úton –Araraquarában látogatja meg a heves esőzések károsultjait –, Jair Bolsonaro pedig már el is hagyta Brazíliát és meg sem állt Floridáig, mivel állítólag attól tart, hogy vádat emelhetnek ellene, többek között azért, mert oltás- és tudományellenes válaszokat adott a koronavírus-járványra, amelynek következtében mintegy 700 ezer brazil halt meg Covid-fertőzésben. Úgy tudni, rövidesen innét is odébb szeretne majd állni és Olaszországba költözne, ahonnan dédapja, Vittorio Bolzonaro a 19. század végén emigrált, így nehezebben lehetne kiadni őt a brazil hatóságoknak felelősségre vonás esetén.

Mellesleg Jair Bolsonaro az Amazonas pusztítása mellett az elnöki palota leamortizálásában is szerzett kétes érdemeket, erről itt írtunk korábban.