felsőoktatás;Nemzeti Közszolgálati Egyetem;csoportos létszámleépítés;

2023-01-10 17:07:00

Csoportos létszámleépítéssel indul az új év a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Közlésük szerint hosszas előkészítés előzte meg a lépést, hogy a lehető legkevesebb munkavállalónak kelljen felmondaniuk. 

Egy, az egyetem rektora által kiküldött levélből az derül ki, hogy csoportos létszámleépítés lesz a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) - írja a Telex.

A portál érdeklődésére az intézmény megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy 37 munkatársuktól válnak meg. Ebbéli szándékukat már a fővárosi kormányhivatalnak is bejelentették. Deli Gergely rektor a 

indokolta az intézkedést.

A levélben kitért arra is, hogy hosszas előkészítő munka után hozták meg döntésüket, hogy minél kevesebb embert kelljen elküldeniük. „Egy ilyen döntés nemcsak a távozókat érinti, hanem hatással van a teljes egyetemi közösségre, ezért azt kérem Önöktől, hogy egymást támogatva, egymással összefogva végezzük tovább feladatainkat” - zárul a levél. Az egyetem azt is közölte a Telex kérdéseire, hogy oktatókat és funkcionális területen dolgozókat egyaránt érint a lépés. „Az érintett kollégák várhatóan 2023. január 12-éig kézhez kapják az őket érintő döntésről született tájékoztatókat” - fogalmaznak. Hozzátették, ezután „a jogszabályi rendelkezések által előírt lépések végrehajtása és az esetleges – a kollégák által kezdeményezhető – közös megegyezésről szóló megállapodások egyeztetése következik, majd 2023. február 20–21. napján a megszüntető okiratok átadásával zárul a folyamat”.

Ígéretük szerint az egyetem ezen időszak alatt, valamint azután is minden segítséget megad azoknak, akiknek távozniuk kell. „Az NKE a közelmúltban megnövekedett működési költségek által előidézett nehézségek miatt kényszerült erre a lépésre. Az egyetemen az oktatási és kutatási tevékenység zavartalanul folyik tovább”.