kártérítés;Fővárosi Ítélőtábla;meghalt;kirúgás;Nemzeti Közszolgálati Egyetem;munkaügyi per;egyetemi tanár;

Jogellenesen rúgta ki tanárát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, de már csak halála után ítélték meg az ötmilliós kártérítést

Egy homofób bűncselekményekkel foglalkozó konferencia negligálása miatt kipattant vita miatti elbocsátás ügyében indított munkaügyi pert az asszony fia vitte tovább.

Halála után két évvel kénytelen kártérítést fizetni egykori tanárának a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Kozáry Andreát 2019 októberében rúgta ki az intézmény vezetése, amiért egy homofób bűncselekményekkel foglalkozó nemzetközi konferencia szervezése körüli vitában „beszólt” a dékánnak – írja 24.hu azután, hogy a Fővárosi Ítélőtábla még október 18-án meghozott ítéletével 5,2 millió forint kártérítést ítélt meg Kozáry Andreának, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) egykori tanárának, aki azonban alig egy évvel a történtek után elhunyt.

A lap felidézi, hogy Koltay András, az NKE akkori rektora, aki ma már a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke, rendkívüli felmentéssel szüntette meg a rendészettudományi karon dolgozó professzor közalkalmazotti jogviszonyát az ítélőtábla döntése szerint  jogellenesen. Az ügyben indított munkaügyi pert Kozáry Andrea fia, Pósch Krisztián vitte tovább édesanyja kérésére, akit még halála előtt is nagyon bántott, hogy megsértették a becsületét.

A tervek szerint a tanárnő által is szervezett konferenciát a Ludovika Campuson tartották volna, de az egyetem vezetése három héttel a kitűzött dátum előtt lemondta a konferenciát, sőt  belső vizsgálatot is elrendelt, bár a rektor ígéretet tett a szervezőknek, hogy a meghívót és a programajánlót szétküldik az NKE belső levelezőrendszerében, ám végül ez sem történt meg. Ezen háborodott fel Kozáry Andrea, aki konferencia másnapján az egyetem ebédlőjében számon kérte a tanulmányi osztály vezetőjét, aki a dékánra hárította a döntést, és a tanárnő erre indulatosan válaszolt, s ezt a vitát zárta le a rektor a kirúgással.

Nem ez volt az első ilyen eset az Orbán Viktor kedvenc egyetemeként is emlegetett intézménynél. A Népszava is beszámolt arról, hogy 2019 decemberében Lattman Tamás nemzetközi jogászt távolították el a közösségi oldalán tett, szexistának minősített, az Alapjogokért Központ nevű kormánypárti  szervezetet bíráló bejegyzéseiért.