Budapest;autó;felmérés;Lánchíd;

Elkészült a felmérés, a budapestiek többsége autómentes Lánchidat akar

A megkérdezettek 54 százaléka támogatja a jelenlegi forgalmi rendet, miszerint a Lánchidat csak a BKV buszok, a taxik és a biciklisek használhatják.

A taxizás mellett a Lánchíd autómentesítése volt a másik fő téma a Fővárosi Közgyűlés Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottságának csütörtöki rendkívüli ülésén másik napirendi pontja, Balogh Samu kabinetvezető pedig az önkormányzati ciklus egyik legnagyobb feladatának nevezte a híd felújítását, amely évek óta húzódott, de most határidőre, költségkereten belül sikerül megvalósítani. Mint hangsúlyozta: az autók végleges kitiltásáról nem döntöttek. Majd ismertette az e tárgyban készült közvélemény-kutatás eredményét: a megkérdezettek 54 százaléka támogatja a Lánchíd jelenlegi forgalmi rendjét, miszerint a hidat csak a BKV buszok, a taxik és a biciklisek használhatják.

„A dolog szépséghibája, hogy erről még novemberben kérdezték a budapestieket, így nem sok tapasztalattal bírhattak az ügyben. A minta is meglehetősen kicsi, ezer fős volt” – mutatott rá Szentgyörgyvölgyi Péter, V. kerületi polgármester, aki

kormánypárti politikus szájából elég ritkán hallhatóan azt mondta, fontos lenne még a döntés előtt megkérdezni a budapestieket.

A Lánchíd felújításának bruttó költsége 26,75 milliárd forint. A kormánytól várt 6 milliárdról nincs aláírt szerződés. A projekt áfa tartalma 5-5,5 milliárd forint. A műszaki készültség jelenleg 80 százalékos, a pénzügyi teljesítés 65 százalékos. A híd műszaki átadási határideje augusztus 2., amit egy 30 napos átvételi eljárás követ – ismertette Horváth László, a Budapesti Közlekedési Központ beruházási igazgatója.

A Lánchíd autómentesítésével kapcsolatban Gál József bizottsági tag kijelentette, hogy a jelenlegi helyzet fenntartása egyfajta jóvátétel lenne a kerékpárosoknak az elmúlt évekért. A Kerékpáros Klub elnöke, Kürti Gábor szerint a híd elpazarlása lenne, ha csak a gyalogosok és a kerékpárosok használhatnák. A közösségi közlekedési járműveket és a taxisokat is rá kell engedni a hídra. Az autósok kitiltása viszont nem jelentene gondot, hiszen a forgalom 5 százaléka bonyolódott csak itt.