nyugdíj;

Magasabb az infláció, mint a nyugdíjemelés

A magas infláció a dollárbaloldal által is erőltetett brüsszeli szankciók miatt van – ezzel a veretes mondattal reagált a Fidesz a tegnap megjelent inflációs adatokat kritizáló ellenzéki és civil véleményekre.

A kormány tagjai és a Fidesz-KDNP más politikusai csütörtökön még lelkesen posztolták közösségi oldalukon, hogy megkezdődött a 15 százalékkal megemelt nyugdíjak kifizetése, de ugyanezek a politikusok tegnap egyetlen szót sem ejtettek arról, hogy a KSH által nyilvánosságra hozott decemberi és éves inflációs adatok szerint tavaly megint a nyugdíjasok hiteleztek a magyar államnak. 2022-ben 14 százalékos emelést kaptak az idősek három lépcsőben, miközben a nyugdíjas fogyasztói kosárral számított pénzromlás 15,2 százalékos volt, vagyis az ellátások reálértéke 1,2 százalékkal csökkent. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) ezért tegnap nyilatkozatban szólította fel a kormányt, hogy tavaly januárig visszamenőleg korrigálja a nyugdíjakat és nyugdíjszerű ellátásokat. A nyugdíjas szervezet azt várja, hogy márciusban minden érintett 1,5 százalékos kiegészítést kapjon a tavaly januári ellátásának összege alapján, mert már 2021-ben is adós maradt nekik az állam 0,3 százalékkal - emlékeztetett Juhász László, a NYUSZET soros elnöke.

A NYUSZET nem először fogalmazta meg ezt az elvárást, ahogy azt sem, hogy ez az utólagos elszámolás minden évben kötelező eljárás legyen, de a felvetésre eddig egyszer sem reagált a kormány, ahogy azt sem vette figyelembe, hogy a KSH tavalyi évre vonatkozó inflációs adatai ráadásul alulbecsültek. Az áremelkedés kiszámításához ugyanis a két évvel korábbi fogyasztói kosár összetételét használják, csakhogy a mögöttünk hagyott esztendőben az élelmiszerek drágultak leginkább, amire a kispénzű családok, köztük a nyugdíjasok a jövedelmük nagyobb részét voltak kénytelenek elkölteni, mint az előző években.

Farkas András nyugdíjszakértő a közelmúltban több helyen is arról beszélt, havi rendszerességgel kellene felülvizsgálni a nyugdíjak reálértékének megőrzését, az idősek szervezetei azonban ezt nehezen megoldható, bonyolult feladatnak tartanák. Negyedéves korrekciót azonban már elképzelhetőnek gondolnak. A NYUSZET szerint, ha az első negyedévben az infláció meghaladja a mostani 15 százalékos emelés mértékét, már júniusban nyugdíjkiegészítést kellene adni. Azt is kérik, hogy az átlagnyugdíj alatti pénzből élők márciusban kapjanak egyszeri 50 ezer forintos kiegészítést, amire szerintük megvan a fedezet, mert tavaly novemberben a tervezettnél kevesebb nyugdíjprémiumot fizetett ki az állam.