korrupció;EU;gazdasági válság;közbeszerzés; NER;Orbán-rendszer;Integritás Hatóság;Biró Ferenc;

„Nem a rendszer korrupt, hanem az egyének” – mentegeti a NER-t az új hivatal, az Integritás Hatóság elnöke

Biró Ferenc a rengeteg korrupt magyar ember leleplezésére elitcsapatot szervez, mert egyedül ők sem tudnak megküzdeni az EU által kifogásolt problémával. 

Nem lehet egyenlőségjelet tenni a korrupció és a magyar kormány közé, mert „nem a rendszer korrupt, hanem az egyének” – szúrta ki a hvg.hu hétfőn, hogy az európai uniós források mielőbbi megszerzése érdekében az Orbán-kabinet által a múlt évben sebtiben létrehozott Integritás Hatóság elnöke miket nyilatkozott az amerikai Bloombergnek.

Bíró Ferenc elismerte, hogy a korrupció üldözése mellett az általa vezetett szervezetnek az is a feladata, hogy Magyarország megítélését javítsa. Ugyanakkor nem tagadja, hogy a korrupció hatalmas hazánkban, méghozzá akkora, hogy az Integritás Hatóság „önmagában képtelen lenne felszámolni” azt.

Ezért az elnök, mint mondta, „elitcsapatot” toboroz a korrupció ellen. Egyben ellentmond a sikerpropagandát folytató, nem létező recesszióról és gazdasági növekedésről áradozó kabinetnek is, hiszen beismeréssel ér fel, hogy azt is nyilatkozta:

A válságban lévő magyar gazdaság megerősítéséhez szükséges a több milliárd eurós EU-s támogatás felszabadítása, emiatt kulcsfontosságú a korrupció elleni küzdelem.

Korábban az EU kritikája egyértelműen azt tartalmazta, hogy az Orbán-kormány közbeszerzési eljárása „rendszerszintű hiányosságoktól és szabálytalanságoktól” szenved. A Bloomberg cikke kétségbe vonja az Integritás Hatóság fellépésének lehetőségeit a korrupció ellen, hiszen – mint taglalja – nem folytathat le büntetőeljárást és vádat sem emelhet, így a munkája a meglévő állami struktúrákra támaszkodik, beleértve a legfőbb ügyészt, Polt Pétert.

Nem a vádemelés, hanem a gazdasági kultúra változásának elősegítése és a korrupció visszaszorítása az Integritási Hatóság a célja

– próbálta meg eloszlatni a kétségeket az elnök.

A lap végül felidézte, hogy az Itegritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport a múlt héten, az első 2023-as ülésén befogadta a nem kormányzati delegáltjai, vagyis a civil tagok részéről érkezett javaslatok „jelentős hányadát”. Ennek a testületnek egyébként szintén nincs semmiféle hatásköre, és legfeljebb csak véleménynyilvánítási joga van.