Magyarország;egyetem;Navracsics Tibor;

2023-01-20 17:04:00

Navracsics Tibor szerint sokasodnak az érvek, hogy az ELTE, a BME, a Képzőművészeti Egyetem és a Zeneakadémia is modellt váltson

Ez gyakorlatilag fideszes irányítást jelent.

Ez egy sikeres modellváltás volt, az eredmények egyértelműen igazolják, akár a kiválásági rangsorokat, akár a  nemzetköziesítési mutatókat, a külföldi hallgatók arányát nézzük. Úgy gondolom, ez még nagyon sok előnyt tartogat a jövőre vonatkozóan most még hagyományos formában működő egyetemek számára – pendítette meg Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Fiala Jánosnak adott interjújában pénteken.

A politikust az elsőként a Népszava által feltárt Erasmus-ügyről kérdezték, vagyis arról, hogy 2022. december 15-i hatállyal az Európai Bizottság befagyasztotta az az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. Ez gyakorlatilag fideszes irányítást jelet, az alapítványi kuratóriumokban ugyanis kormánypárti politikusok ülnek, az Európai Bizottság pedig összeférhetetlenség miatt döntött a támogatás felfüggesztése mellett.

Bár az Orbán-kormány sietve jelezte, hajlandó a változtatásra, Navracsics Tibor szerint „sokasodnak az érvek” az ELTE, a BME, a Képzőművészeti Egyetem vagy a Zeneakadémia átalakulása mellett, és bár

neki van tudomása arról, hogy „fontolgatják” az alapítványi átalakulást, hiszen sokkal több forrást kaptak az utóbbi időben, mint a magyar felsőoktatás 1990 óta bármikor.

Arról, hogy belemegy-e a modellváltásba, hivatalosan az illető egyetem vezetése dönt. Magyarországon jelenleg 21 egyetem működik vagyonkezelő alapítványi formában – többi között a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Miskolci és a Soproni Egyetem, valamint a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem.–, az átalakulás pedig néhol feszültséget szült, például azon a Pécsi Tudományegyetemen és Szegedi Tudományegyetemen is, ahol 2021. január 29-én bólintottak rá a dologra. Azt a beszélgetésben maga Navracsics Tibor ismerte el, hogy az ELTE – amelynek a jogi karán ő is tanít – „fideszes machinációktól” tartva utasította el a lehetőséget a vagyonkezelő alapítványi formában történő működésre.

Navracsics Tibor egyébként a jövő héten Varga Judittal indul brüsszeli útra tárgyalni az Erasmus-program EU-s támogatásainak a feloldásáról. Ha nem sikerül megállapodniuk, az Orbán-kormány kész az Európai Unió Bírósága elé vinni az ügyet. Navracsics Tibor a veszprémi Pannon Egyetem, Varga Judit a Miskolci Egyetem alapítványi kuratóriumának az elnöke. Az igazságügyi miniszterről nemrég derült ki, hogy havi 1,4 millió forint tiszteletdíjat kap az Universitas Miskolcinensis Alapítványtól: