Oroszország;oligarchák;magyar kormány;EU-szankciók;David Pressman;

2023-01-21 13:34:00

Az amerikai nagykövet megkérdezte, hogyan szolgálja Magyarország és a magyarok érdekeit az, hogy orosz oligarchákat akarnak megvédeni a szankcióktól

David Pressman azután kezdte el firtatni ezt, hogy kiderült, az Orbán-kormány kilenc személyt akart levetetni a szankciós listáról az uniós nagykövetek heti ülésén.

„Hogyan szolgálja Magyarország és a magyarok érdekeit az, hogy orosz oligarchákat akarnak megvédeni a szankcióktól?” – tette fel a kérdést David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete azután, hogy a Szabad Európa megírta, kik azok az orosz oligarchák, akiket a magyar kormány le akart vetetni a szankciós listáról.

Mint arról a Népszava is beszámolt a Politico nyomán, kilenc személy levételét kérte a szankciós listáról az uniós nagykövetek szerdai ülésén a magyar képviselet. Az egyéni szankciók esetében formalitásból rendszeresen meg kell hosszabbítani az erről szóló döntéseket, amihez az összes uniós tagállam jóváhagyására szükség van. A következő hosszabbítás határideje március 15.

Az esetről az ügyet ismerő diplomáciai forrásokra hivatkozva a Szabad Európa is hírt adott. Mint írják, a magyar kormány olyan orosz oligarchákat akart levetetni a listáról, mint Aliser Uszmanov, Pjotr Aven és Viktor Rasnyikov,

Legutóbb szeptemberben kérték levételüket a listáról, de akkor politikai nyomásra gyorsan visszakoztak.

A magyar fél ezenkívül le akarta vetetni Aliser Uszmanov testvérét, Gulbahor Iszmailovát, Aven üzleti partnerét, Mihail Fridmant, Dmitrij Mazepin belarusz-orosz oligarchát és fiát, Nyikita Mazepint, továbbá Grigorij Berezkin és Vjacseszlav Mose Kantor orosz oligarchákat.

Uszmanov egy olyan Kreml-párti oligarcha, akit különösen szoros szálak fűznek Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz. Úgy hivatkoznak rá, mint „Putyin egyik kedvenc oligarchájára”, aki az elnök üzleti ügyeit bonyolítja. A büntetőintézkedések révén egy Uszmanovhoz köthető, 600 millió dolláros jachtot is lefoglaltak, amely intézkedést az oligarcha sikertelenül próbált megtámadni az Európai Bíróságon. Testvéré azután sújtották szankciókkal, hogy vizsgálatok kiderítették, Uszmanov közvetve átruházta neki a vagyonát.

Az EU szerint Aven egyike annak az 50 tehetős orosz üzletembernek, aki rendszeresen találkozik Putyinnal a Kremlben, és mindig az elnök utasításainak megfelelően cselekszik.

Az uniós szerint Mazepin az elnök legszűkebb körének tagja, és az egyik olyan vezető üzletember, aki az orosz kormánynak jelentős bevételi forrást biztosító gazdasági ágazatokkal foglalkozik. Egykori F1-es versenyző fiát az apjával való szoros kapcsolatai miatt szankcionálták.

Brüsszel szerint a Kremllel jó kapcsolatokat ápoló Kantor „számos alkalommal nyíltan támogatásáról és barátságáról biztosította Putyint”. Berezkinre pedig szintén „Vlagyimir Putyin elnök csatlósaként” hivatkoznak.