Budapest;Fővárosi Állat- és Növénykert;részvénytársaságok;

2023-01-24 06:40:00

Új főigazgatói pályázat helyett inkább részvénytársasággá alakítanák a budapesti állatkertet

Saját lábra állítaná Budapest a Fővárosi Állat- és Növénykertet.

Eredménytelenül zárult a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) főigazgatói posztjára még tavaly kiírt pályázat. A bíráló bizottság decemberben még időt kért, idén januári ülésén pedig meghallgatta az egyetlen érvényesnek nyilvánított pályázatot benyújtó jelöltet, akinek nevét, kérésére nem közöljük.

„A több mint két órás ülésen meghallgatták a jelöltet, aki nagyon szép pályázatot rakott össze, amelyben részletesen bemutatta az állatkert múltját és részben a jelenét. A bíráló bizottság azonban hiányolta a stabil jövőképre, illetve a gazdasági alapok megerősítésére és fejlesztésére vonatkozó elképzeléseket. Ezek hiányában nem tartotta elég meggyőzőnek a pályázatot a bíráló testület. A szavazáson végül 2 igen, 5 nem és 2 tartózkodás mellett nem támogatták a jelöltet. Az eljárás így eredménytelenül zárult, az erre vonatkozó előterjesztést szerdán tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés” – válaszolta a Népszava kérdésére Bősz Anett kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes, aki fontosnak tartotta hozzáfűzni, hogy a pályázót nem „valamiféle politikai áramlat” sodorta el.

A főpolgármester-helyettes ugyanakkor kétségesnek tartja, hogy egy új pályázaton más eredményre jutnának ugyanazon feltételrendszer mellett, hiszen szűk szakmai körből meríthetnek csak. Bősz Anett a helyzet feloldását abban látja, ha az állatkertet gazdasági társasággá alakítanák át, és a létesítményt anyagilag függetlenítenék a fővárosi önkormányzattól. A fővárosi kabinet támogatta javaslatát, hogy mérjék fel a részvénytársassággá alakítás lehetőségeit. Az egyik legfontosabb kérdés ezzel kapcsolatban az „átalakítás pénzügyi vonzata”.

„A részvénytársasági forma felgyorsíthatná a folyamatokat, nem oszlanának meg a felelősségi körök, segítené a Fővárosi Állat- és Növénykert saját lábra állását. Nem véletlen, hogy a fővárosi állatkert az egyetlen, amely költségvetési intézményként működik a hazai állatkertek közül. A gazdasági társasággá szervezés rugalmasabb pénzügyi és marketing stratégia indítását tenné lehetővé” - magyarázta Bősz Anett, aki az átalakításkor támaszkodna a fővárosi önkormányzati csarnokokat, piacokat, üzletközpontokat és egyéb kereskedelmi létesítményeket üzemeltető társaság átalakításakor szerzett tapasztalatokra. Az a struktúraváltás 2021-ben Földes Tamás - a Fővárosi Autópiac ügyvezetője – irányításával zajlott le.

Az egyetlen érvényes pályázatot benyújtó jelöltet kerestük, de nem kívánt nyilatkozni az ügyben.