oktatás;Magyarország;levél;tankerület;pozitív minta;

Országszerte sztrájkolnak a tanárok, de a szombathelyi tankerület ukázba adta, hogy most már pozitív hírekkel kell szolgálniuk

Heti rendszerességgel vár jó hírekről szóló beszámolókat a Szombathelyi Tankerületi Központ a köznevelési intézményektől - értesült a Népszava. 

Egy lapunkhoz eljutott tájékoztató levél szerint a tankerület januártól kér minden héten adatszolgáltatást az intézményekben folyó, „a nevelő-oktató munkához kapcsolódó pozitív tartalmú eseményekről, amelyek esetleg a sajtóban is megjelenhetnek”. Példákat is hoztak arra, mit várnak el: versenyeredményekről, kitüntetésekről, egyéb elismerésekről, pedagógia-szakmai sikerekről, fejlesztésekről szóló jelentéseket, de szívesen fogadnak egyes tanulókat, kollégákat érintő, pozitív visszhangú történésekről, vagy az iskolák közösségi, művészeti aktivitásához köthető híreket is.

Mindeközben országszerte sztrájkolnak a pedagógusok, egy szombathelyi iskolában a tanárok kétharmada szüntette be a munkát. Lapunk információi szerint más tankerületekben is felmerült a pozitív hírek gyűjtésének ötlete. Például a Ceglédi Tankerületi Központban is a fentihez hasonló tartalmú megkeresést kaptak az iskolák, azzal a kiegészítéssel, hogy a "hétfőnként lejelentett események" lehetnek közelmúltbeli, az adott héten megvalósult, vagy jövőbeli, egy hónapra előre vetíthető események is.

Érdeklődtünk az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központnál (KK), hogy megtudjuk, ez a tankerületek saját kezdeményezése, vagy esetleg valamilyen központi iránymutatás szerint járnak el. Cikkünk megjelenését követően a KK mindössze annyit írt: "szeretnénk, hogy a Tankerületi Központok fenntartásában lévő intézmények sikereit, eredményeit is megismerjék az olvasók. Szeretnénk, ha pozitív hírek is jelennének meg az iskolákkal kapcsolatban, hiszen büszkék vagyunk arra, hogy milyen színvonalas szakmai munka folyik a tankerületi intézményekben". 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet ugyanakkor azt mondta a Népszavának, ő is hallott hasonló ötletelésről, de nem gondolta volna, hogy valahol már utasításba is adták az iskoláknak, hogy a jó híreket jelentsék a tankerületnek. - Nekem erről az egykori szocialista brigádnaplók jutnak eszembe – tette hozzá.

Az érdekvédő emlékeztetett arra is, hogy miközben a tankerületek örömteli eseményekről várnak beszámolókat, van, ahol megtiltották, hogy a pedagógusok a sztrájkról tájékoztassák a sajtót és a nyilvánosságot. A PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) január 23-ától hirdetett egy héten át tartó országos munkabeszüntetést, amelyhez az érdekképviseletek szerint már több száz iskola és mintegy tízezer sztrájkoló csatlakozott az elmúlt napokban – annak ellenére is, hogy a tankerületek különböző eszközökkel igyekeznek akadályozni a sztrájkot. Szatmári Márta, a PSZ Komárom-Esztergom megyei elnöke például arról számolt be lapunknak, hogy a tatai Kőkúti Általános Iskolában a tantestület 90 százaléka kezdett sztrájkba, mire az intézményvezető - feltehetőleg felsőbb utasításra - a jogszabályi előírásokat figyelmen kívül hagyva, az utolsó pillanatban tanítás nélküli munkanapot rendelt el.

A PDSZ és a PSZ sztrájkbizottságát csütörtökre hívta egyeztetésre Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár.