Ukrajna;nagykövet;Orbán Viktor;bekéretés;

2023-01-28 13:51:00

A kijevi külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet Orbán Viktor sértő megjegyzése miatt

Kijevi politikai körökben keményen kivágta a biztosítékot, hogy a miniszterelnök szerint Ukrajna már senkiföldje az oroszokkal vívott háború miatt.

Csütörtök este Orbán Viktor tartott egy beszélgetést körülbelül 15 olyan újságírónak, aki részt vett a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján.

Az Európai Unió és Magyarország viszonya mellett a miniszterelnök hosszú fejtegetésekbe bocsátkozott az orosz-ukrán háborúról is, azt állítva, Oroszország célja, hogy „kormányozhatatlan ronccsá” tegye Ukrajnát, és ez sikerül is neki. – Senkiföldje. Olyan mint Afganisztán – mondta a miniszterelnök a Magyarországgal szomszéd országról.

Úgy tűnik, a senkiföldjéről szóló kijelentés elég keményen kivágta a biztosítékot kijevi körökben, Oleg Nyikolenko az ukrán külügyminisztérium szóvivője legalábbis a Facebookon azt írta, hogy a tárca bekérette Magyarország nagykövetét, Íjgyártó Istvánt, hogy hivatalos formában tiltakozzon ellene, A külügyi szóvivő a Facebook-posztot szemléző Reuters szerint jelezte, az orbáni megjegyzés elfogadhatatlan, Ukrajna pedig fenntartja magának a jogot további válaszlépések megtételére is.

Budapest és Kijev viszonya évek óta feszült az Ukrajnában élő magyar kisebbség jogainak a korlátozása miatt, ezt a feszültséget pedig csak növelte, hogy az Orbán-kormány nem hajlandó egyértelműen kiállni Ukrajna mellett az Oroszország ellen vívott háborúban. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már többször bekérette a budapesti ukrán nagykövetet és ügyvivő, legutóbb a munkácsi turulszobor eltávolítása miatt.