vezető;sikkasztás;nyomozás;hivatali vesztegetés;tankerület;Pest Megyei Főügyészség;Pest Megyei Rendőr-főkapitányság;

Sikkasztás és hivatali vesztegetés gyanúja miatt nyomoznak egy tankerületi vezető ellen

A tankerületi vezető állítása szerint a rendőrség őt eddig nem kereste.

Sikkasztás és hivatali vesztegetés gyanúja miatt nyomoznak egy tankerületi vezető ellen – erősítette meg az erről szóló sajtóértesülést a Pest Vármegyei Főügyészség és a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Magyar Narancs szerdán megjelent cikke szerint.

A portál felidézi, néhány hete a Vác és Környéke nevű portálon jelent meg írás arról, hogy a rendőrség sikkasztás és hivatali vesztegetés miatt nyomoz egy tankerületi vezető ellen. Az érintett ingyen munkavégzést és ajándékokat kért vállalkozóktól azért cserébe, hogy utóbbiak tovább dolgozhassanak vagy beszállíthassanak a felügyelete alá tartozó intézményekbe.

A vezető egy esetben 700 kilogramm gyümölcsöt kért a tankerülettel szerződésben álló egyik vállalkozótól, hogy cserébe később is sikeresen pályázhasson iskolagyümölcs-beszállításra. Egy másik esetben azt kérte egy karbantartó vállalkozástól, hogy megbízásokért cserébe „csináljanak meg ezt-azt a családi házán”. A vállalkozó megkezdte a munkát, majd abbahagyta, a cég megbízása pedig tavaly áprilisban meg is szűnt.

Nisóczi József Levente, a Pest Vármegyei Főügyészség szóvivője a Magyar Narancsnak megerősítette, hogy „a megjelölt újságcikk vonatkozásában a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat eljárás, amely felderítési szakban van. A nyomozó hatóság az eljárási cselekményeket önállóan végzi, gyanúsított kihallgatásra az ügyben még nem került sor”. Az újságcikkel kapcsolatban Szabóné Berki Bianka, a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivőhelyettese pedig azt írta, hivatali vesztegetés és sikkasztás gyanúja miatt folytatnak nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A lehetséges gyanúsítottal kapcsolatban megjegyzik, hogy bár nem a nyomozással összefüggésben, de a Váci Tankerületi Központ vezetőjének neve szerepel az eredeti cikkben. Az illető írásban mindössze annyit írt, nem keresték a rendőrség részéről, bővebb információért forduljanak a hatósághoz.

Az esettel kapcsolatban összefüggésbe hozott gyümölcsbeszállító társaság határozottan visszautasította a feltételezéseket, a karbantartó vállalkozás pedig nem válaszolt a lap megkeresésére.

A lap írt a Klebelsberg Központnak, amely a rendőrséghez irányította őket, a Belügyminisztérium pedig azt állította, nincs tudomása tankerületi vezető elleni nyomozásról.