UEFA;Csányi Sándor;szimbólum;Nagy-Magyarország;

Csányi Sándor: Próbáljuk elfogadtatni a Nagy-Magyarország jelképet és az árpádsávos zászlót az UEFA-val

Az UEFA diszkriminációellenes csoportja (FARE) egyébként tagadta, hogy büntetnék a történelmi Magyarországot ábrázoló szimbólumot, de az MLSZ elnöke szerint ez többször felmerült, mint kifogás.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke azt mondta, próbálják elfogadtatni az európai szövetséggel (UEFA) a Nagy-Magyarország jelképet és az árpádsávos zászlót. Az MTI által idézett, M4 Sportnak adott interjúban úgy fogalmazott, még nem jelentené ki, hogy ezek nem lehetnek ott a stadionban, de szerinte a jelenlegi helyzet az, hogy nem. Ugyanakkor jelezte, tárgyalni fog erről az UEFA képviselőivel.

„Ha az MLSZ szervez egy bajnokságot, a csapatoknak el kell fogadniuk a kiírás feltételeit. Ugyanez a helyzet nemzetközi szinten is. Ha mi akarunk játszani az Eb-selejtezőkön, a Nemzetek Ligájában, vagy akár a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában, akkor el kell fogadnunk a kiírás feltételeit. Az UEFA kiírása szerint pedig olyan transzparenseket nem lehet kitenni, amelyek rasszisták vagy politikai üzenetet hordoznak. Az a kérdés, hogy a Nagy-Magyarország jelkép hordoz-e politikai üzenetet. Szerintünk nem”

- fogalmazott a sportvezető, aki egyben az UEFA alelnöke is.

Csányi Sándor felidézte, hogy a FARE (Football Against Racism In Europe), vagyis az UEFA diszkriminációellenes csoportja egyébként tagadja, hogy büntetné a történelmi Magyarország jelképét, de a vele szembeni kifogása az MLSZ-elnök állítása szerint háromszor szerepelt az elmúlt időszakban az UEFA fegyelmi bizottsága előtt, s minden esetben revizionistának és nacionalistának minősítette.

Az interjúban a kifogásolt másik jelkép, az árpádsávos zászló ügye is szóba került. Erről Csányi Sándor úgy vélekedett:

„Az árpádsávos zászló ott van a Parlamentben Magyarország történelmi zászlói között, amely évszázadokon át Magyarország hivatalos zászlója volt. Valóban volt egy rövid időszak a magyar történelemben, amikor a fasizmust, a rasszizmust testesítette meg, annak jelképévé tették. De azt gondolom, egy rövidebb időszak egy sokkal hosszabb időszakot nem írhatna felül”.

Hozzátette, bár ő maga nem vágyik arra, hogy árpádsávos zászlók legyenek a lelátón, mert Magyarországnak van hivatalos zászlója, de azt sem szeretné, hogy ha valamelyik szurkoló kihoz egyet, azért büntessék a magyar drukkereket, a szövetséget és a válogatottat. „Ha már a szurkolók ennyire ragaszkodnak hozzá, és szerintem se annyira túlzóak ezeknek a jelképnek a használata, mint amennyire megítélik, megpróbáljuk elfogadtatni az UEFA-val. De nem egyedül vagyunk Európában. A szomszédos országok szurkolóit ellenkező módon irritálhatja ez a jelkép, tehát önállóan nem tudjuk eldönteni, hogy lehet-e ezeket használni, vagy sem, csak egy egyeztetési folyamat végén” - mondta Csányi Sándor.

Az MLSZ elnöke az ügyben korábban úgy fogalmazott, nem gondolja, hogy az általa irányított szervezet a kérdésben megalkuvó lenne, illetve bárki megkérdőjelezhetné a bátorságát, amellyel illetékes helyeken kiáll a jelkép használatáért, de ebben az ügyben is, mint megannyi másban, „nem kicsinek vagy nagynak, de leginkább okosnak kell lenni”, mert nem gondolja, hogy az a jó hazafi, aki megkockáztatja a zártkapus mérkőzést, a cél pedig éppen az, hogy elkerüljük ezeket a büntetéseket a magyar válogatott, a szurkolók és mindannyiunk érdekében.