MOL;Horvátország;Mol-INA;

2023-02-02 06:25:00

Kártérítést fizet a horvát állam a Molnak

Horvátország kifizeti a zágrábi kabinet és a Mol között az olajcsoport által irányított, INA nevű energiacégükkel kapcsolatos vitában a washingtoni választott bíróság által utóbbi számára megítélt 235 millió dollárt – közölte szerda este a horvát közszolgálati tévéadón Davor Filipovic gazdasági miniszter. A zágrábi kabinet a - mai árfolyamon 83 milliárd forintnak megfelelő – összeget elkülönítette a költségvetésben. Szavai szerint a horvát kormány már 2003-ban hozzájárult ahhoz, hogy helyi szervek helyett nemzetközi választott bíróságok döntsenek a Mol és a kabinet közötti, üzleti vitákban.

A Mol ekkor vásárolta meg ugyanis az addig teljesen állami tulajdonban lévő horvát nemzeti energiacég első 25 százalékát. 2009-re aztán a magyar olajtársaság 47 – később 49 – százalékig jutva átvette az akkorra már „csak” 45 százalékos részesedést magáénak tudó horvát államtól a cég irányítási jogait is. 2011-től viszont különböző állami szervek számos büntető és polgári eljárást indítottak, arra hivatkozva, hogy Hernádi Zsolt Mol-vezér az irányítási jog átvétele fejében lefizette volna a szerződést horvát részről aláíró, majd ugyanazon évben távozó Ivo Sanader exkormányfőt. (Az üggyel összefüggésben Hernádi Zsoltot, változatos jogi fordulók után, tavalyelőtt a zágrábi bíróság jogerősen letöltendő börtönre ítélte. Bár a Mol-vezér nem vonult be, az ellene kiadott nemzetközi körözések miatt Magyarország területét nem hagyja el.)

A jogi adok-kapok keretében a Mol 2013 végén a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) előtt szerződéses vállalásai teljesítésének elmaradásával vádolta meg Zágrábot. A horvát kormány erre 2014 elején az ENSZ Uncitral nevű, genfi Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottságához fordult, állítván: a Mol korrupció révén vette át az INA irányítását, elmaradtak a vállalt fejlesztések és a Mol kereskedelmi szabályaikat is megsértette. A döntőbíróság valamennyi horvát kérelmet elutasította. Andrej Plenkovic kormányfő ezt követően, 2016. végén jelentette be, hogy a horvát állam kivásárolja a Molt az INA-ból. (Ez azóta sem történt meg.) 2022 júliusában az ICSID szintén az Uncitrallal megegyező végkövetkeztetésre jutott, a kenőpénz-vád állítólagos koronatanúját teljesen hiteltelennek minősítve. A washingtoni választott bíróság a horvát kormány 2014-es gázpiaci intézkedései miatt ítélt meg a Mol számára – kamatokkal együtt – 235 millió dollárt.