rák;ultra feldolgozott élelmiszer;

Újabb tanulmány mutat rá, az ultra feldolgozott élelmiszerek növelik a rák és az annak következtében bekövetkező halálozások rizikóját

A kockázat a fogyasztással nőtt.

Az ultra feldolgozott élelmiszerek növelik a tumorok, különösképp a petefészekrák kockázatát, valamint a betegség következtében történő elhalálozások számát is - derül ki egy új tanulmányból, amely több mint 197 ezer Egyesült Királyság-beli ember vizsgálatán alapszik, akiknek több mint fele nő volt. (A tanulmány az eClinicalMedicine című internetes újságban jelent meg, amely a jól ismert patinás angol The Lancet orvosi folyóirat részeként működik.) A túlzottan feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak a zacskós levesek, szószok, a fagyasztott pizzák, kolbászok, továbbá a fogyasztásra kész ételek, sült krumplik, szénsavas üdítők, sütemények, cukrok, fagylaltok és még sok más. ,,Ezek az ételek iparilag előállított alap-összetevőket tartalmaznak, gyakran adnak hozzájuk ízesítőket, színezékeket, állagjavítókat valamint tartósítószereket. Szervezetünk azonban nem ugyanolyan módon reagál ezekre az alapanyagokra és adalékokra, mint a friss és tápláló, minimálisan feldolgozott élelmiszerekre” - mondta Kiara Chang az Imperial College London Közegészségügyi Karáról, a tanulmány első szerzője. Ráadásul azok, akik ultra feldolgozott ételekkel táplálkoznak, hajlamosabbak több szénsavas üdítőt, mint teát vagy kávét inni, kevesebb zöldséget, gyümölcsöt esznek, vagy más olyan dolgokat, amiket az egészséges táplálkozással hozunk összefüggésbe.

“Ez azt jelentheti, hogy nem csak a túlfeldolgozott ételek hatásaival kell szembenézniük, hanem a kevesebb egészséges étel fogyasztásának következményeivel is”

 - magyarázta Duan Mellor a birminghami Aston Egyetem Orovsi Karának dietetikusa, aki nem vett részt a tanulmányban.

A tanulmány 34-féle ráktípust vizsgált tízéves időperiódusban: 197 426 olyan ember étkezési adatait nézték meg, akik a Egyesült Királyság Biobankjában szerepeltek, amely egy hatalmas orvosbiológiai adatbázis és kutatási forrás, amely 2006 és 2010 között készült. Az emberek eszerint 9,1 és 41,4 százalékban fogyasztottak ultra feldolgozott ételeket. A kutatók az étkezési szokásokat azután összvetették a rákos megbetegedések és halálozások adataival. Kiderült, hogy tíz százalékkal több túlfeldolgozott étel fogyasztása két százalékkal növeli bármilyen rák és 19 százalékkal a petefészekrák kockázatát. Ugyanakkor a tíz százalékkal több fogyasztás a bármilyen rák általi halálozási arányt is növelte hat százalékkal, míg a petefészekrák esetében 37 százalékkal nőtt ez az arány. Az eredményeket a szociális helyzet, a dohányzási szokások és az alap tápanyagokra vonatkozó adatok figyelembevételével számították. Az Amerikai Rák Társaság szerint a petefészek rák az ötödik helyen áll a tumorok okozta halálozások sorában, míg a női szaporítószervi rákokat tekintve az első.

"Ugyanakkor sem a régebbi, sem ez az új tanulmány - mivel továbbra is csak megfigyeléseken alapul - nem bizonyítja, hogy közvetlen összefüggés lenne az ultra feldolgozott ételek és a rák valamint más betegségek között" - mutatott rá Simon Steenson, British Nutrition Foundation (Brit Élelmezési Társaság) táplálkozástudósa, aki nem vett részt a kutatásban.

Azok, akik a legtöbb ultra feldolgozott ételt fogyasztották a fiatalok közül kerültek ki, és olyanok voltak, akiknek a családjában kevésbé volt valószínű a rák előfordulása” - írták Chang és munkatársai. Továbbá a nagy mennyiséget fogyasztók kisebb eshetőséggel fordítottak gondot a mozgásra, és jobban el voltak hízva, valamint alacsonyabb iskolázottságúak és jövedelműek voltak, és a hátrányos helyzetű közösségben éltek.

“Ha ez az Egyesült Királyságra szorítkozó tanulmány közvetlen ok-okozati hatást nem is mutat ki, más nyilvánvaló bizonyítékok azt mutatják, hogy az ultra feldolgozott ételek fogyasztásának csökkentése jótékonyan hat  egészségünkre" - jelentette ki Vámos Eszter, az Imperial College London Közegészségügyi Karának adjunktusa, a tanulmány vezető szerzője.