Varga Judit;

Siker és keserűség

Csalódott Varga (igazságügyi miniszter, Judit). Gyakran csalódik. Különösen a kormánykritikus médiában szokott csalódni. Mert az nem nyitott az álláspontjára. Már amikor ő szóba áll a kormánykritikus médiával. Csalódott, mert arra használta az arcát és kijelentéseit a kormánykritikus média, hogy alátámassza a narratíváit. (Ez a narratívák kora, minden politológuson két-három szívós narratíva csüng, nincs hit, ideológia, elv, cél, igazság, hazugság, csak elbeszélés.)

Varga szerint még a külföldi médiában is félreértik a magyar álláspontot. Gyakran. És a legtöbben.

Egyébként a miniszter szerint nem igaz, hogy a kormánykritikus médiával ne állnának szóba. Hiszen vannak kormányinfók, ahol kérdések hangzanak el. És valamiféle válaszok. Sőt, Varga a magyar álláspont félreértéséről is egy interjúban panaszkodott. Az osztrák Kuriernak.

Ez a valódi fegyelem: a fideszes káderek igyekeznek pontosan és megbízhatóan másolni Orbán (kormányfő, Viktor) álláspontját és mozdulatait. Varga a héten lényegében ugyanazt mondta, mint Orbán decemberben: akkor ad interjút, ha lesz mondanivalója. Ha van értelmes interjúra lehetőség, soha nem zárkózik el. Revolver újságírói kérdésekre azonban nincs szüksége.

Ezek szerint a kormányfőnek évek óta nincs mondanivalója. Vagy nincs lehetősége értelmes interjúra. Vagy csak revolver újságírókkal találkozik.

Ember, most jön a templomból.

Vagy a valamikori kolostorból. Ahol türk szövetségesektől kért elnézést, amiért még nem tanulta el minden szakmai fogásukat. Vagy engedékeny, a kormány álláspontjával megértő külföldiekkel beszélt kötetlenül. Az Uniós tagság okozta kínokról. A senki földjére és Afganisztánra hasonlító Ukrajnáról.

Ám Varga szerint a kormányfő mondatait nem szabad kiragadni a szövegkörnyezetből. Magyarország békét akar. Csak az rendszerint lemarad, hogy a békét az szolgálná, ha az oroszok nem lőnék Ukrajnát. És nem ölnék a lakosságát. Minden más – realizmusba csomagolt – álláspont egyet jelent: az oroszok támogatását. Varga szerint Magyarországnak, közvetlen szomszédos országként, a béke még fontosabb, mint más európai országoknak. Tehát a lengyelek, a szlovákok, a románok nem szomszédosak. Vagy nem európaiak. Vagy nem akarják a békét.

Csoda, hogy még a külföldi média is félreérti a magyarokat? Nem csoda. Például: nincs magyar vétó, amikor az EU büntetné az oroszokat. Magyarország csak jelzi, hogy nincs konszenzus. Miért nincs? Mert Brüsszel.

Brüsszelben azért van némi eredmény is. A magyar család- és migrációs politika nincs már veszélyben. A korrupcióellenes küzdelem pedig Magyarország érdekeit is szolgálja. Ezt el is kell hinnünk annak, akinek nem kellett tanúvallomást tennie, holott közeli munkatársa volt Völner (Schadl-ügyi ex-államtitkár, Pál).

És milyen érzés a kormány egyetlen női tagjának lenni? Biztos jó. Mert Magyarországon egyenjogúság van. A kvóták viszont megalázók. Mert Varga nem tudná, hogy teljesítménye vagy neme miatt kapott munkát. Így viszont tudja. Mert Magyarországon mindenki az lehet, aki lenni szeretne. Ő, úgy tűnik, tájékozatlan szeretett volna lenni. Hogy észre se vegye legközvetlenebb munkatársa állítólagos üzelmeit. Megcsinálta.