földrengés;Szíria;Törökország;tragédia;természeti katasztrófa;

Már több mint 5000 halottja van a Törökországot és Szíriát sújtó földrengéseknek

A térséget az elmúlt száz év egyik legerősebb földrengése rázta meg. Több mint 24 ezer sérültről tudnak a hatóságok, számos ország, köztük Magyarország is küldött mentőcsapatokat a térségbe, miközben segélyszállítmányok is érkeznek.

Legkevesebb 5034 halottja van a Törökországot és Szíriát sújtó földrengéseknek – írja a CNN.

Törökországban 3432-nél jár a halálos áldozatok száma, 21 103 ember sérült meg - közölte kedd délelőtt a török katasztrófaelhárítási központ, az AKOM. Halálesetekről Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis és Malatya tartományban tettek bejelentést. 

Orhan Tatar török katasztrófavédelmi vezető korábbi elmondása szerint legkevesebb 11 ezer épület szenvedett károkat, a földrengés sújtotta helyszíneken csaknem 26 ezren dolgoznak a vészhelyzet elhárításán. A mentőegységek 360 járművet, mintegy 10 hajót és 54 repülőgépet is bevetnek a sérültek szállítása és a keresési műveletek közben. A törökökön kívül a világ 65 országából – köztük Magyarországról – még 2769 szakember vesz részt a mentésben. 

Szíriában legkevesebb 1602 ember lelte halálát és 3649 sérült meg tisztségviselők elmondása szerint.

Mint arról a Népszava is beszámolt, a térséget hétfő reggel rendkívüli, 7,8-as erősségű földrengés rázta meg. A rengés epicentruma a dél-törökországi Gaziantep városától 34 kilométerre nyugatra volt, és jelentős károkat okozott mind Törökországban, mind Szíriában. Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a földrengés óta legalább 100, a 4-es erősséget meghaladó utórengés is volt a térségben, sőt, egy újabb, 7,5-ös erősségű földrengés is követte az előzőt. A hétfő reggeli rengés közben épületek ezrei semmisültek meg, sokakat álmuk közben ért a természeti a csapás.

Joe Biden amerikai elnök telefonon beszélt Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel, akinek felajánlotta az Egyesült Államok segítségét, és részvétét fejezte ki neki „az amerikai nép nevében”.

Szintén részvétét fejezte ki Orbán Viktor, aki Twitter-bejegyzésében azt írta, utasította a magyar hatóságokat, hogy azonnal nyújtsanak segítséget Törökországnak.

Az Európai Unió aktiválta válságkezelési mechanizmusát, az Egyesült Államok pedig két, kutatást és mentést végző egységet küldött Törökországba. Szintén mentőcsapatokat küldött a térségbe egyebek között Japán, India, Pakisztán, sőt, mind Törökországba, mind Szíriába palesztin mentőcsapatok is érkeznek.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az orosz hadsereg 10 egységének több mint 300 katonája is részt vesz a romok eltakarításában, továbbá a kutatási és a mentési műveletekben Szíriában.

Ausztrália és Új-Zéland több mint egymillió dolláros segélyt ígért Törökországnak, a SANA szíriai állami hírügynökség jelentése szerint Szíriába Irakból és Iránból is érkeztek már segélyszállítmányok.

A France 24 pedig arról számolt be az AFP francia hírügynökség alapján, hogy a földrengés után börtönlázadás tört ki egy északnyugat-szíriai börtönben, aminek következtében megszökött 20 olyan rab, akik feltehetőleg az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagjai. Az AFP-nek a börtönhöz köthető egyik forrás azt mondta, az intézményben körülbelül 2000 rabot tartottak fogva, közülük mintegy 1300-an tartozhatnak a dzsihadistákhoz.

Kedd hajnalban Ali Yerlikaya isztambuli kormányzó arról posztolt a Twitteren, hogy a török nagyváros repülőterét rengeteg mentőalakulat készül a természeti katasztrófa sújtotta térség felé.