fúzió;magyar bankholding;

2023-02-07 18:09:00

Az MNB áldását adta, 2023 májusában jön az új NER-es szuperbank

A második legnagyobb piaci szereplő lesz. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyezte a Magyar Bankholding fúziós menetrendjének záró lépését. Így a bankcsoport két tagja, az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. a terveknek megfelelően, 2023. április 30-án egyesül, és MBH Bank Nyrt. néven, egységes márkanévvel és arculattal folytatja működését - olvasható a pénzintézet lapunkhoz is eljuttatott tájékoztatásában.

Az így létrejövő, tisztán magyar tulajdonú nagybank a mérlegfőösszeg alapján Magyarország második legnagyobb piaci szereplője lesz. A bankcsoport az ügyfeleket érintő legfontosabb változásokról hamarosan tájékoztató kampányt indít. 

Az egyesülést követően a korábbi MKB Bank és Takarékbank fiókok arculata is fokozatosan, több lépésben megváltozik és átalakításra kerül, így az ügyfelek az év során egyre több ponton az MBH Bank arculatával találkozhatnak majd. A Magyar Bankholding a Takarékbank csatlakozásáig a belső működést harmonizálja, emellett folyamatosan zajlik a munka a banki informatikai rendszerek fejlesztésén és egyesítésén, hogy az ügyfelek kiszolgálása a fúziót követően is még magasabb színvonalú legyen.

Az MKB Bank – a Magyar Bankholding Zrt. néven induló szuperbank egyik tagja – Magyarország leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc érdekeltségének számít, ő és üzlettársa, Szíjj László 2019 januárjában szerzett 81,5 százalékos tulajdonrészt a pénzintézetben. Az arányok váétoztak, Mészáros Lőrinc befolyása alapvetően nem, nem mellesleg pedig ez volt az a bank, amely 2022 elején 10,6 millió euró hitelt adott az áprilisi francia elnökválasztáson induló Marine Le Pennek, a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) volt vezetőjének. A Financial Times a minap szellőztette meg, hogy Mészáros Lőrinc nem akart pénzt adni, Orbán Viktor volt az, aki meggyőzte a hitel folyósításáról. Az egyelőre nem világos, hogy Marine Le Pen visszaadta-e a pénzt.

A Magyar Bankholding Csoport tagbankjai számos területen jelenleg is piacvezetők, így a vállalati szegmensben, azon belül is a mikro-, kis- és középvállalatok hitelezésében, az agrár- és élelmiszeriparban, valamint a lízing piacon. Több mint másfél millió lakossági és 300 ezer vállalati ügyféllel, az ország legnagyobb fiókhálózatával, illetve közel 10 000 munkavállalóval rendelkezik. Összesített mérlegfőösszege meghaladja a 10 940 milliárd forintot.