atomenergia;Roszatom;Paks2;

A Roszatom szerint jövőre elkezdődhet Paks 2 építése

Sőt, ha az ügyfél gyorsítást kér, akkor ők gyorsítani fognak. 

A Roszatom vezérigazgatója Paks 2 építésének 2024-es megkezdéséről beszélt kedden újságíróknak - írja a magyar állami hírügynökség, a TASZSZ-ra hivatkozva. 

Alekszej Lihacsov a Paks 2 építésének kezdési időpontját firtató kérdésre azt mondta, jövőre várható az „első betontömb” öntése.

Elmondta, az építkezés a szerződésnek megfelelően zajlik.

„Ha az ügyfél a gyorsítást tűzi ki célul, mi gyorsítani fogunk, ha a jelenlegi szerződéses kötelezettségeken belül maradna, mi a szerződéses kötelezettségeken belül maradunk”

- mondta Alekszej Lihacsov az újságíróknak.

A TASZSZ megjegyezte, hogy a szovjet technológiával épült, orosz nukleáris fűtőanyagot használó Paksi Atomerőmű biztosítja a Magyarországon megtermelt villamos energia felét és az elfogyasztott villamos energia egyharmadát. A Budapesttől mintegy 100 kilométerre délre, a Duna-parton épült létesítményben jelenleg négy VVER-440-es reaktoros erőmű üzemel, és folynak a Roszatom által tervezett két új reaktor megépítésének előkészületei. A két új reaktor üzembe állításával az atomerőmű kapacitása a jelenlegi 2000 megawattról 4400 megawattra nőhet.

Szijjártó Péter a minap Szocsiban azt nyilatkozta: „csak külső tényezők akadályozhatják meg”, hogy Paks 2 2030-ra elkészüljön. Eltekintve attól, hogy a bővítésről szóló magyar-orosz szerződés 2014 januári aláírásától máig a beruházás engedélyezésére alkalmas tervek sem készültek el, ráadásul az az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy nagyon régóta tudják, törésvonal van a paksi telephely alatt.