kereszténység;Téglás;Varga Judit;

2023-02-12 17:05:00

Varga Judit szerint egyre nagyobb szükség van a keresztény hitre és értékvilágra

Manapság ma már rutinszerű, hogy fideszes politikusok szónokolnak a templomban - az igazságügyi miniszter is beállt a sorba. 

Egyre nagyobb szükség van a keresztény hitre és értékvilágra, ma különösen fontos, hogy ezeket „képesek legyünk minden körülmények között megvédeni”, és továbbadni az utódoknak - jelentette ki az igazságügyi miniszter vasárnap a Hajdú-Bihar vármegyei Tégláson.

Varga Judit a kormány, a Hajdúdorogi Főegyházmegye és a hívek támogatásával belsőleg megújult Szent Illés próféta görögkatolikus templom ünnepélyes felszentelésén az MTI beszámolója szerint úgy fogalmazott, 

Beszédében az ukrajnai háborút a kontinens keleti részének „legnagyobb, legnehezebb és sürgetően megoldandó” problémájának nevezte a miniszter, majd megerősítette, Magyarország a konfliktus kezdetétől kezdve a béke melletti álláspontot képviseli. Az igazságügyi miniszter az egyházak és a kormány kapcsolatáról szólva azt mondta, a szoros együttműködés eredményeként a kabinet az elmúlt 13 évben 150 új templom felépítését, valamint háromezer imaház felújítását támogatta. 

A téglási templom belső díszfestését 40 millió forinttal támogatta a magyar kormány, amit az egyházmegye saját forrása és a hívők adományai egészítettek ki. A templom felszentelésének 25. jubileumára, 2022 júliusára tervezett belső festés az orosz-ukrán háború miatt csak tavaly decemberre készült el, a belső falakon található ikonok Vaszil Babics ukrán festőművész keze munkáját dicsérik. A szentelési szertartást és az azt követő szent liturgiát Kocsis Fülöp, Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája vezette, az ünnepségen részt vett Tasó László, a térség fideszes országgyűlési képviselője.