Magyar Posta;szakszervezetek;béremelés;postások;

Elégedetlen postások vonulnak az utcára szombaton

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium elé hívja két postásszakszervezet a bérekkel és a mindössze 3 százalékos idei béremelési javaslattal elégedetlen postai alkalmazottakat március 4-ére, szombatra.

A Kézbesítők Szakszervezete és a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége azonnali fizetésemelést követel, mert – a munkatársaknak küldött felhívás szerint – a 25 ezer fős postás társadalom létbizonytalanságban él. A Magyar Postánál jelenleg bruttó 378 ezer forint az átlagkereset és 12 ezer dolgozó csak a garantált bérminimumot kapja, miközben a Központi Statisztikai Hivatal épp a héten hozta nyilvánosságra, hogy tavaly decemberben a teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagkeresete majdnem 582 ezer forint volt Magyarországon.

A postások az állami közszolgáltató cégek 2021-ben megkötött hároméves, összesen 15 százalékos emelést tartalmazó bérmegállapodása értelmében idén mindössze 2 százalékos emelésre jogosultak, amit a vállalat vezetése további egy százalékkal toldott meg, a március 3-án érkező fizetéshez pedig bruttó 50 ezer forint egyszeri kifizetését vállalta.

Ezt az ajánlatot a két tiltakozó szakszervezet elfogadhatatlannak tartja a magas infláció miatt. 

Azt tapasztalják, hogy kollégáik túl vannak a tűréshatáron, mert a nagyon alacsony bérek mellé folyamatos szervezeti átalakítások társulnak. A hangsúlyozottan politikamentes, békés tüntetés végén a tervek szerint a postások petíciót adnak át Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek, amelyben anyagi helyzetük javítását sürgetik.