Varga Mihály;magyar gazdaság;uniós pénzek;

2023-02-26 14:11:00

Varga Mihály szerint Magyarország egy olyan bíró, aki futballozik is a pályán

Közérthető hasonlattal próbált meg előállni a pénzügyminiszter, még számolgatjuk, hány sebből vérzik.

Mi azt mondjuk, hogy nem új adókat kell kivetni, hanem a meglévőket kell beszedni, és hogyha lehetőség van rá, az adóalapot gazdaságfehérítésen keresztül szélesíteni; ha többen fizetünk adót, kevesebbet kell fizetni - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Kovács Zoltánnak, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárának A merész igazság Magyarországról című podcas adásában.

A pénzügyminiszter a magyar állami hírügnyökség, az MTI szemléje szerint arról beszélt, a gazdaság fehéredése már az adóbevételeken is látszik, amelyek az elmúlt években folyamatosan nőttek. „Paradox módon igazolni tudtuk azt, hogy az alacsonyabb adókulcs hozzávezethet ahhoz, hogy magasabb bevétele lesz az államnak, és miközben a gazdaság versenyképesebbé válik, eközben az állami támogatások, segítések, programok rendszerét is bővíteni tudtuk” - mutatott rá.

Varga Mihály úgy vélte, 2023 a rendszerváltozás óta a legveszélyesebb év Magyarországon, ezért a „kockázatot kell csökkenteni és tartalékokat kell építeni”. A miniszter szerint a kormány célja, hogy a munkahelyvédelem, a nyugdíjak reálértékének a megőrzése, a rezsivédelem fenntartásán keresztül egy működőképes, pénzügyileg is biztonságos környezetet tudjon teremteni.

A kihívások között említette azt is, hogy nem érkeztek be a Magyarországnak járó uniós források, s „azon öt ország között vagyunk, akik a helyreállítási támogatásból még egy fillért sem láttak”. Szerinte a források visszatartásával Brüsszel belenyúl az országok közötti gazdasági versenybe, és „fékezi, hátráltatja” Magyarország versenyképességét.