Parlament;Orbán Viktor;Országgyűlés;párbeszéd;Tordai Bence;Dömötör Csaba;

2023-02-27 14:25:00

Dömötör Csaba úgy tudja, hogy a Párbeszéd már volt kormányon is

Ez elég bravúros teljesítmény lenne egy 1-2 százalékos támogatottságú párttól.

Mivel Orbán Viktor nem óhajtott időben megérkezni a Tisztelt Ház 2023-as tavaszi ülésszakának nyitányára, a közelmúltban elhunyt, volt országgyűlési képviselőkről tartott megemlékezést és egyperces néma felállást követően az LMP-s Kanász-Nagy Máté nyitotta a vitát a Debrecenben létesítendő kínai akkumulátorgyárról. Neki a fideszes Koncz Zsófia magyarázta meg, hogy minden rendben.

Izgalom egyelőre nem sok akadt, mindössze egyetlen szórakoztató kis jelenet jutott a nagyérdeműnek a párbeszédes Tordai Bence és Dömötör Csaba üzengetéséből. Tordai érdeklődve kereste a miniszterelnököt az ülésteremben, majd miután nem találta, jelezte, hogy nem lepődött meg, mert nincs mire büszkének lenni. Felelevenítette egyebek között a rekordmagas magyarországi inflációt, a kormány válságkezelésének csődjét, a drágán vásárolt orosz gázt, valamint a Vlagyimir Putyinnak való kitettséget - hozzátéve, Orbán szerinte személyesen is kitett az orosz elnöknek valamilyen módon.

Válaszában Dömötör felsorolta, hogy szerinte márpedig igenis van mire büszkének lenni, de előtte persze mutogatott egy kicsit hátra is, mondván, az „önök kormányzása után” hogyan törte le a Fidesz-kormány a munkanélküliséget. Már csak az a kérdés, hogy pontosan mire gondolt az államtitkár, ismerve, hogy a Párbeszéd eddigi története során nem nagyon mozdult el az 1-2 százalékos támogatói bázisról, amivel aránylag nehéz kormányt alakítani. (Nyilván az MSZP-re célzott, amellyel a Párbeszéd szövetségben vág neki a parlamenti választásoknak – a szerk.)

Mindenesetre Dömötör közölte, hogy szerinte meghaladja az uniós átlagot a gazdasági növekedés, majd érveit alátámasztandó, dollárbaloldalozott egy kicsit, kijelentve, hogy ha az ellenzéken múlna, akkor már nem kapnánk orosz gázt, leállították volna a paksi bővítést és eltörölték volna a rezsicsökkentést.