Görögország;Egyesült Királyság;márvány;Parthenon;Rishi Sunak;

2023-03-13 14:20:00

Továbbra sem érzi úgy a brit kormány, hogy illene visszaadniuk Görögországnak a Parthenón márványtöredékeit

Pedig ezzel szemben a Vatikán már döntött néhány hasonló márványtöredék visszaszolgáltatásáról.

Az athéni Parthenón márványtöredékei hatalmas értéket jelentenek az Egyesült Királyság számára, ezért továbbra sem tervezik visszaadni azokat Görögországnak - jelentette ki Rishi Sunak brit miniszterelnök a The Guardian szerint, igazodva elődjei, Boris Johnson és Liz Truss ez ügyben képviselt elutasító politikájához.

Rishi Sunak azzal érvelt, hogy a brit múzeumokat, galériákat az adófizetők finanszírozzák, s az Elgin-márványok néven ismert szoboregyüttes generációk óta az Egyesült Királyság gondozásában áll. „Kincseiket megosztjuk a világgal, és a világ eljön az Egyesült Királyságba, hogy lássa őket. A British Museum gyűjteményét törvény védi, és nem tervezünk változtatni rajta” - jelentette ki. A Downing Street a műkincsek hosszú lejáratú kölcsönétől is elzárkózott.

A vita tárgyát képező márványokat 1832 óta állítják ki a British Museumban. Eredetileg a Parthenón templomának és az athéni Akropolisz épületeinek részét képezték, mígnem 1801 és 1812 között Thomas Bruce, Elgin hetedik grófjának emberei a Parthenón fennmaradt szobrainak körülbelül a felét eltávolították, más szobrokkal együtt. Lord Elgin azt állította, hogy a márványtöredékeket a Görögországot akkor uraló Oszmán Birodalom hozzájárulásával szerezte meg, ez azonban nincs hitelt érdemlően igazolva. 1816-ban aztán a brit kormány megvásárolta a műkincseket és a British Museumnak adományozta.

Görögország hosszú ideje kűzd a márványtöredékek visszaszerzéséért, London azonban annak ellenére nem hajlandó engedni, hogy - amint azt a Greek Reporter felidézi - a Vatikán nemrégiben döntött az ott őrzött, Parthenónból származó márványtöredékek visszaadásáról, s ezek a tervek szerint március 24-én meg is érkeznek Athénba.