civilek;elfogatóparancs;Nemzetközi Büntetőbíróság;infrastruktúra;gyerekrablás;Orosz agresszió;orosz-ukrán háború;

2023-03-13 22:02:00

Háborús bűnökkel gyanúsítható oroszok ellen adhat ki elfogatóparancsot a Nemzetközi Büntetőbíróság

Jelenleg az ukrán gyermekek Oroszországba hurcolása és a civil infrastruktúra elleni támadások ügyében gyorsult fel a nyomozás.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság várhatóan a közeljövőben dönthet arról, hogy kiadja az első elfogatóparancsokat orosz személyek ellen az ukrajnai háborúval kapcsolatban – írja a Reuters egy, az ügyet ismerő, de névtelen forrásra hivatkozva. Azt is tudni vélik, hogy az ügyész előzetesen egy bírót jelöl ki az elfogatóparancsok esetleges jóváhagyására.

A cikk szerint két ügyben áll ennyire előrehaladottan a nyomozás: az Ukrajnából Oroszországba elhurcolt gyermekek és az ukrajnai civil infrastruktúra elleni támadások miatt. Egyes információk szerint ugyanakkor felvetődött, hogy több személyt a legsúlyosabb háborús bűncselekmények elkövetésével, népirtással is meggyanúsíthatnak.


Az orosz védelmi minisztérium eddig még nem reagált a hírre. A Reuters emlékeztetett, hogy Karim Khan ügyész egy évvel ezelőtt indított vizsgálatot lehetséges háborús bűnök, emberiesség elleni bűncselekmények és népirtás miatt Ukrajnában, ahol azóta négyszer is járt. Felidézték az amerikai Yale Egyetem kutatóinak múlt havi jelentését arról, hogy Oroszország legalább hatezer ukrán gyermeket tart fogva az az elcsatolt Krím-félszigeten, továbbá legalább 43 olyan tábort, létesítményt azonosítottak be, ahol ukrán gyermekeket tartottak fogva.