Karácsony Gergely;díjátadás;Csengery Antal-díj;

2023-03-14 13:20:00

Bodoky Tamás, Kiss Zsófia és Szalóczy Pál kapta a Csengery-díjakat

Karácsony Gergely a díjátadón Petőfi Sándort idézve kérte számon a sajtószabadságot a kormányon.

Bodoky Tamás, Kiss Zsófia és Szalóczy Pál kapta a Csengery-díjakat – derül ki Főpolgármesteri Hivatal keddi közleményéből.

Bodoky Tamás, az Atlatszo.hu főszerkesztője a „minden hatalomnak sok kellemetlenséget okozó, fáradhatatlan oknyomozói újságírói munkájáért, a szerkesztőségi tulajdonban álló média közösségi finanszírozásának meghonosításáért” kapta meg az elismerést.

Szintén díjat kapott Kiss Zsófia, a XV. TV főszerkesztője a XV. kerületet érintő hírekről, információkról hitelesen, tárgyilagosan és magas színvonalon nyújtott tájékoztatás érdekében folytatott kiemelkedő munkájáért.

Szalóczy Pál rádió- és tévébemondó, Kazinczy-díjas előadóművész a közlekedési utastájékoztatásban egyedi orgánuma révén évtizedek óta betöltött különleges szerepéért, hírolvasói tevékenységéért vehette át az elismerést.

„Ma született a magyar szabadság, mert ma esett le a sajtórul a bilincs... Vagy van olyan együgyű, ki azt képzelje, hogy szabad sajtó nélkül lehet bármely nemzetnek szabadsága?” – idézte Petőfi Sándor naplójegyzetéből Karácsony Gergely. „A mai díjátadás ürügyén arról szeretnék beszélni, hogy még mindig elég sok az együgyű, és hogy mi nem lehetünk azok: A sajtószabadság modern értelmezése nem merülhet ki a közlés szabadságában, hanem szólnia kell a befogadás szabadságáról is. Arról, hogy adott-e mindenki számára a jog, hogy hozzájusson az életét befolyásoló döntésekhez szükséges információkhoz, torzításoktól és hazugságoktól, politikai befolyástól mentesen. Amikor tehát mi és most újra arra kényszerülünk, hogy a sajtó szabadságát kérjük számon a hatalmon, akkor már nem csak az újságírók szabadságáról, de a befogadó, az olvasó, a hallgató, a néző szabadságáért kell megküzdenünk” – fogalmazott a főpolgármester.