Oroszország;megállapodás;Ukrajna;gabona;szállítás;

2023-03-18 16:22:00

120 nappal meghosszabbították az orosz-ukrán gabonaszállítási megállapodást

Az eddig hatályban lévő alku szerint a fekete-tengeri biztonsági folyosókon több mint 800 hajó mintegy 25 millió tonna gabonát juttatott el a világpiacra.

Oroszország és Ukrajna megállapodott a fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tévő megállapodás meghosszabbításáról - jelentette be szombaton Recep Tayyip Erdoğan török elnök. – Mindkét féllel folytatott tárgyalásainkat követően sikerült elérnünk a megállapodás meghosszabbítását, amely március 19-én lejárt volna - mondta egy Canakkaléban tartott avatóünnepségen a török államfő.

A török elnök Oroszország, Ukrajna és az ENSZ erőfeszítéseit is megköszönte, egyúttal leszögezte, hogy a megállapodás életbevágóan fontos a globális élelmiszerellátás stabilitása szempontjából. Felidézte, hogy a megállapodás alapján több mint 800 hajó mintegy 25 millió tonna gabonát juttatott el a világpiacra.

A török elnök arról nem szólt, hogy a hosszabbítás milyen időtartamra szól. Korábban Moszkva úgy nyilatkozott, hogy 120 nap helyett 60 napos hosszabbítást támogat, ám ezt Kijev akkor elutasította arra hivatkozva, hogy az eredeti megállapodásban feketén-fehéren rögzítették, hogy legalább 120 nappal lehet meghosszabbítani.

Olekszandr Kubrakov ukrán infrastruktúraügyi miniszter a Twitteren azt írta, hogy a megállapodást ismét 120 nappal hosszabbították meg. Egyúttal háláját fejezte ki az ENSZ-nek és Törökországnak erőfeszítéseikért.

A fekete-tengeri gabona exportjáról tavaly júliusban született megállapodás. Az alku értelmében három fekete-tengeri kikötőből biztonságos folyosókon keresztül lehet gabonát exportálni. A megállapodás végrehajtását Törökország koordinálja.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre a Vlagyimir Putyin elnök parancsára Oroszország által február 24-én elindított háborúban pedig kulcsjelentőségű kérdéssé nőtte ki magát az ukrán gabonaszállítmányok sorsa. Oroszország korábban blokád alá vonta a kikötőket, ami több ázsiai és afrikai ország élelmiszerellátására is veszélyt jelentett.