Ferencváros;parkolás;Baranyi Krisztina;

Hétfőtől tízezer forinttal büntetik az éjszaka lakossági engedély nélkül parkolókat Ferencvárosban

A helyiek parkolásproblémáinak enyhítését célozza a döntés.

Hétfőtől vége a türelmi időnek, utána tízezer forint szabálysértési bírsággal büntethető, aki este 6 és reggel 7 között nem lakossági engedéllyel áll meg a kizárólagos lakossági parkolókon a IX. kerületben - közölte a Baranyi Krisztina vezette ferencvárosi önkormányzat a Facebookon.

Mint emlékeztettek, a kizárólagos lakossági parkolás a Haller utcától befelé eső Belső és Középső-Ferencvárosra lett bevezetve február 20-án. A bejegyzéshez mellékelt térképeken kijelölték a kerületi lakosok számára fenntartott parkolóhelyeket.

Az önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleményében hozzáfűzte, a kizárólagos parkolás csak az esti időszakot érinti, reggel 7 óra és este 6 között ugyanolyan feltételekkel használhatja bárki ezeket a parkolókat, mint korábban. A zöld rendszámú autókra is ugyanez a szabály vonatkozik, csak lakossági engedéllyel parkolhatnak a kijelölt részeken. A várakozási tilalmi időszak a hét minden napján érvényes. Minden kizárólagos parkolási szakaszt kiegészítéssel ellátott várakozni tilos tábla jelez - tették hozzá.

Az érintett területen 4351 fizetős parkolóhely van, amiből 1205 darabot jelölt ki az önkormányzat kizárólagos lakossági parkolónak. A tájékoztatás szerint az első tapasztalatok kifejezetten jók, felméréseik alapján az autósok csak 10 százaléka állt eddig rossz helyre.

Mint írták, Baranyi Krisztina a kizárólagos lakossági parkolást azért kezdeményezte, hogy a helyiek parkolási gondjait enyhítsék a kijelölt idősávban. A rendszer segít abban, hogy este ne kelljen hosszan körözve parkolóhelyet keresni - fűzték hozzá a közleményben.