földrengés;halálos áldozatok;sérültek;Ecuador;

2023-03-19 13:01:00

Legkevesebb 15 ember meghalt, több százan megsérültek a 6,7-es erősségű ecuadori földrengésben

Több utat eltorlaszoltak a földcsuszamlások, és több otthon, oktatási épület és egészségügyi központ is megrongálódott – közölték a hatóságok.

Legalább 15 ember meghalt, és több mint 400-an megsérültek egy 6,7-es erősségű földrengésben Ecuador déli partvidékén. A földrengés helyi idő szerint dél körül (17:00 GMT) több városban is megrongálódtak az épületek - írja a BBC. 

A hatóságok szerint a déli El Oro tartomány volt a leginkább érintett, ahol 12 ember halt meg.

Észak-Peru megérezte a rengést, és egy 14 éves lány meghalt Tumbesben, egy határ menti tartományban, amikor összeomlott az otthona.

Ecuadorban Machala és Cuenca is azon városok közé tartozott, amelyek épületekben és járművekben károkat szenvedtek, amikor a mentőszolgálatok siettek az emberek segítségére.

Az epicentrum Balao közelében volt, mintegy 80 km-re Ecuador második legnagyobb városától, Guayaquiltól, ahol körülbelül hárommillió ember él.

"Elfutottunk a házból" - mondta a Machala lakos, Exon Tobar. 

Guillermo Lasso elnök arra kérte az ecuadoriakat, hogy maradjanak nyugodtak, amíg a tisztviselők felmérik a károkat. Felkeresett egy Machala város kórházát is, hogy találkozzon néhány sérülttel.

A kormány tájékoztatása szerint több mint 250 sérültet láttak el Pasaje városában, El Oróban, és végül majdnem mindegyiküket hazaengedték.

Több utat eltorlaszoltak a földcsuszamlások, és több otthon, oktatási épület és egészségügyi központ is megrongálódott – közölték a hatóságok.

Egy ember meghalt az Azuay tartománybeli Cuenca városában, miután egy fal ráomlott az autójukra, három ember pedig meghalt, amikor egy biztonsági kameratorony ledőlt az El Oro tartománybeli Jambelí-szigeten.

Több más városban is érezhető volt a földrengés, köztük Manabiban, Mantában és a fővárosban, Quitóban is.

Ez a legerősebb földrengés Ecuadorban 2016 óta, amikor közel 700 ember halt meg és több ezren megsérültek.