Magyarország;Vlagyimir Putyin;nemzetközi elfogatóparancs;Nemzetközi Büntetőbíróság;ICC;

2023-03-21 18:34:00

Magyarország nem vétózott, de megakasztotta a közös EU-álláspontot

A hét elején Magyarország nem csatlakozott két olyan uniós nyilatkozathoz, amely a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) friss döntésére reagált.

Az ICC a múlt pénteken elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, és erről az Európai Külügyi Szolgálat – az EU „külügyminisztériuma” –, valamint a tagállamok igazságügyminiszterei is közleményt adtak volna ki az EU27-ek álláspontját ismertetve. A magyar kormány ellenállása miatt azonban sem közös külügyi, sem közös igazságügyminiszteri deklaráció nem született. Az előbbi helyett Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője adott ki egy nyilatkozatot vasárnap, az utóbbit pedig csak 26 ország tárcavezetője írta alá hétfőn, Varga Judit szignója hiányzott róla.

A Bloomberg hírügynökség hétfő esti híre arról szólt, hogy Magyarország megvétózta az EU közös (külügyi) nyilatkozatát a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsáról. Uniós diplomáciai forrásaink szerint azt, ami történt, nem lehet vétónak nevezni, mert a szöveget nem bocsátották szavazásra, csak köröztették a fővárosokban. A magyar diplomácia ekkor világossá tette, hogy nem kíván csatlakozni a deklarációhoz. Információink szerint magyarázatként az hangzott el, amit Paczolay Máté külügyi szóvivő a vétóról szóló hírekre reagálva később az MTI-nek mondott: Magyarország az ICC határozatát semmilyen módon nem kívánja kommentálni, de nem emel kifogást, ha a főképviselő vagy bármely tagállam nyilatkozatot szeretne kiadni. Vagyis kimarad a közös „kommentárból”, de nem akadályozza meg, hogy Borrell nyilvánossá tegye az álláspontját.

A külügyi főképviselő közleményét követve, hétfőn az EU igazságügyminiszterei is közzétettek egy nyilatkozatot, amelyben támogatják a Nemzetközi Büntetőbíróságot és az ukrajnai helyzet kivizsgálását. EU diplomaták lapunknak megerősítették, hogy a deklarációt minden uniós ország kormányának eljuttatták, kérve, hogy csatlakozzanak hozzá. Egyedüliként Varga Judit nem írta alá a dokumentumot.