zene;Városliget;pad;

2023-03-23 19:45:00

Lengyel ajándék a Városligetben

A Lengyel Intézet kezdeményezésére és megrendelésére Chopin és Liszt műveit játszó okospad készült a lengyel-magyar barátság és kulturális együttműködés jegyében, a Kuube Hungary fejlesztését először 2021 novemberében mutatták be a Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón. Az utcabútor különféle bonyodalmak után végül megtalálta állandó helyszínét Budapesten, a Városligeti Promenádon, a múzeumi mélygarázs B felüljárójával szemben. Az utcabútort tegnap, a Magyar-Lengyel Barátság Napján avatták fel ünnepélyesen.

A Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete, Sebastian Kęciek beszédében arra utalt, hogy a Hősök terén a Millenniumi emlékmű két szoboralakja, Szent László és Nagy Lajos király mind a magyar, mind a lengyel népnek egyaránt fontos, az utcabútor e helyütt a harmadik szimbóluma lehet a magyar-lenyel barátságnak. – Egy olyan nehéz időszakban, amikor a határaink mentén háború dúl, mi azért hidakat építünk, amelyek a kapcsolataink megerősítését szolgálják – fogalmazott. A Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, Baán László a nagykövet mondandójához kapcsolódva arról beszélt: nincs még két más olyan nemzet Európában, amely ezer évre visszanyúló barátságot ápolna egymással. Mikor a Lengyel Intézet igazgató asszonya, Joanna Urbańska megkeresett azzal, hogy van egy ajándék Budapest és Magyarország számára, amely két nagy géniuszunk, Liszt és Chopint kötné össze egy okospad segítségével, a legnagyobb örömmel javasoltam helyszínként a Városligetet. Az utcabútor azt is szimbolizálja: egy igaz és mély barátság a legmagasabb kultúra mellett a mindennapokban is benne van.

Az utcabútor napenergiával működik – télen az akkumulátora teszi lehetővé a működését, telefont is lehet rajta tölteni, wifi-hotspotként is üzemel, mutatja az UV-indexet, a légnyomást, a páratartalmat és a légszennyezettséget. Érintőképernyő segítségével Farkas Gábor zongoraművész előadásában két Liszt- és három Chopin-mű meghallgatását teszi lehetővé.

Az avatóünnepségen megjelent az Országgyűlés alelnöke, Latorcai János, a lengyel nemzetiségi szószóló, Rónayné Słaba Ewa, valamint a lengyel parlament lengyel-magyar baráti tagozatának több képviselője is.