Oroszország;Ukrajna;háború;atomfegyver;Belarusz;

Taktikai atomfegyvereket küld Oroszország Belaruszba

Anélkül, hogy megsértenék az atomsorompó-egyezményre vonatkozó nemzetközi kötelezettségeket – állítja Vlagyimir Putyin.

Oroszország megállapodást kötött Belarusszal arról, hogy taktikai atomfegyvereket fog állomásoztatni a szomszédos ország területén – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök az állami televízióban szombat este Az orosz elnök szerint – idézi a a TASZSZ – ez a lépés nem sértené meg az atomsorompó-egyezményt. Emlékeztetett,  az Egyesült Államok is nukleáris fegyvereket állomásoztat európai szövetségesei területén.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök már régen felvetette a taktikai atomfegyverek telepítésének kérdését a Lengyelországgal határos Belaruszban. A moszkvai és a miniszki kormány egyetértett a döntésben - hangsúlyozta Vlagyimir Putyin az állami televízióban. – Nincs ebben semmi szokatlan: először is, az Egyesült Államok már évtizedek óta ezt teszi. Már régóta telepítik taktikai nukleáris fegyvereiket a szövetségeseik területére Megállapodtunk abban, hogy mi is ezt fogjuk tenni, anélkül, hogy megsértenénk a kötelezettségeinket, hangsúlyozom, anélkül, hogy megsértenénk az atomsorompó-egyezményre vonatkozó nemzetközi kötelezettségeinket – magyarázta az orosz elnök.

Arról is szólt, hogy Oroszország július 1-jéig befejezi a taktikai atomfegyverek tárolására szolgáló létesítmény építését Fehéroroszországban. Ugyanakkor megjegyezte, hogy Moszkva valójában nem adja át a fegyverek feletti ellenőrzést Minszknek.

Oroszország tíz taktikai atomfegyver szállítására alkalmas repülőgépet állomásoztat Belaruszban - közölte az orosz elnök, és hozzátette, hogy már számos nukleáris fegyverek indítására használható Iszkander rakétarendszert adott át.