fogyasztói árak;infláció;Balaton;drágulás;lángos;lángossütő;

Már most szinte aranyáron mérik a lángost a Balatonnál

A büfések már annak is örülnek majd, ha egyáltalán lesz vendég a nyáron, és nem mennek teljesen csődbe.

Még előszezon sincs a Balatonnál, de a változékony tavaszi időben megnyitott tóparti büfék már most horribilis árakon kínálják termékeiket, amelyek közül hagyományosan a legnépszerűbb a helyben sütött, többféle ízesítésű lángos – derül ki a G7 összeállításából. A portál munkatársa Badacsonyban látogatott meg egy a téli szünet után alig két hete megnyitott bisztrót.

Egy a badacsonyi hajóállomás környékén működő büfé frissített étlapja online is elérhető, amely alapján tavaly nyár óta a lángosok árai jellemzően 25-45 százalék körül drágultak. Leginkább a „sima” lángost érte el az infláció, és a tavalyi 650 forint helyett már 950-et kérnek érte, ami 46 százalékos emelkedés. Az egyszerű sajtos 36 százalékkal drágult 1350 forintra, míg a sajtos-tejfölös, amiből talán a legtöbb fogy, egyelőre 24 százalékkal került többe a múlt évhez képest, és most 1550 forintba kerül.

A cikk szerint a badacsonyi büfé azonban még az olcsóbbak közé tartozik, de tulajdonosa szkeptikus a jövőt illetően, és attól tart, nem fogja megúszni, hogy nyárig további tíz százalékkal emelkedjenek az árai. A bisztrós szerint ma „a talpon maradás” a tét. A még ki nem nyitott lángossütők többsége arról számolt be, hogy egyelőre kalkulálni sem tudnak, mert az alapanyagok drágulása mellett befolyásoló tényező a már korábbi években is tapasztalt munkaerőhiány vagy az energiaárak és az adott helyiség vagy terület bérleti díjának további változásai.

Ezek és a becslések alapján könnyen elképzelhető, hogy általánossá válik a sima lángos ezer forintos árszintje, míg a sajtos-tejfölösért a nyáron bizony elkérhetik akár a 2000 forintot is, ami a balatoni strandbelépők tavalyi árát tekintve egyes helyeken akár annak több mint a dupláját is elérheti. Egy keszthelyi lángosos úgy jellemezte a helyzetet, hogy az elmúlt évek legnehezebb időszakára készülnek. – Mostanra fognak az emberek úgy leereszteni anyagilag, hogy örülünk, ha lejönnek egyáltalán hozzánk – tette hozzá a vállalkozó.