viharos szél;vasúti közlekedés;dél-balatoni vasútvonal;közlekedési fennakadások;

2023-03-28 07:45:00

A viharos szél miatt még kedd délelőtt is megemelkedett menetidővel kell számítani a dél-balatoni vasútvonalon

Balatonszemes állomáson a hétfő esti viharban fa dőlt a felsővezetékre, a kárelhárítás várhatóan kedd délelőttig tart. Kedd délelőtt még kisebb szélviharok várhatóak a Dunántúlon, Pest és Bács-Kiskun vármegye területén.

A viharos szél miatt még kedd délelőtt is megemelkedett menetidővel kell számítani a dél-balatoni vasútvonalon – derül ki a Mávinform keddi tájékoztatásából.

Balatonszemes állomáson a hétfő esti viharban fa dőlt a felsővezetékre, a kárelhárítás várhatóan kedd délelőttig tart; Szántód és Balatonboglár között a vonatok dízelmozdonyokkal közlekednek, ezen a szakaszon 30-60 perccel megnő a menetidő.

A Szabadbattyán és Lepsény közötti pályakarbantartás miatt kedden még Székesfehérvár és Lepsény között pótlóbuszokra is át kell szállni, így azoknak, akiket mindkét korlátozás érint,

Eközben kedd délelőtt még visszatérhet a viharos szél, amely miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki a Dunántúlra, Pest és Bács-Kiskun vármegye területére. Mint írják, a kedd délelőtti óráktól ismét viharossá fokozódik az északnyugati szél, a Dunántúlon és Pest, Bács térségében síkvidéken jellemzően óránként 70 kilométeres sebesség körüli lökések várhatók, de a magasabban fekvő területeken óránként 80 kilométeres sebesség feletti széllökések is előfordulhatnak. A szél az esti óráktól fokozatosan veszít erejéből.

Napközben a záporok mellett helyenként zivatar is előfordulhat, legnagyobb valószínűséggel a Tiszántúlon és Borsod környékén. Az intenzív gócokat jégdara, hódara, valamint viharos (óránként 70 kilométeres sebességűnél nagyobb) széllökések is kísérhetik.