London;dinoszaurusz;Patagotitan mayorum;Londoni Természettudományi Múzeum;

2023-04-02 11:37:00

Már látható a londoni Természettudományi Múzeumban a valaha élt legnagyobb dinoszaurusz csontvázának replikája

Az eredeti darabokat Argentinában találták, összeállítása nem volt egyszerű.

A Patagotitan mayorum (Mayóék patagóniai titánja) egy földből kiálló csontfossziíliáját 2010-ben fedezte fel Argentínában a Mayo család egyik alkalmazottja saját birtokukon, a maradványait most állították ki először Európában. A péntektől Londonban látható 2,5 tonnás csontváz - amely nyakát vízszintesen tartja, és feje így csak öt méteres magasságban található -, fogalmat adhat róla, mekkora és milyen lehetett az élő, a titanoszauruszok rendjébe tartozó állat, amely a késő krétakorban, 95-100 millió évvel ezelőtt élt. A csontváz januárban érkezett a londoni Természettudományi Múzeumba, amelyet egy speciálisan megerősített padlóval rendelkező helyiségben állítottak fel. A műanyag csontváz mellett kiállítottak eredeti fosszíliákat is, köztük egy 2,4 méteres combcsontot.

(A ragadozók két lábon futottak.) Hossza 40 méter volt és 74 tonnát nyomott. Fejét a levelekért nyolc méter magasra tudta felemelni. A hosszúnyakú dinoszauruszok feje kicsi, ezért könnyű volt, kevesebb fog volt benne, a táplálékot rágás nélkül nyelték le. A nyakcsontjaik üregesek, ezért erősek voltak, az üregeket levegő töltötte ki.

Miután csontvázának első darabját 2010-ben megtalálták Patagóniában, a paleontológusok kiterjedt ásatásokba kezdtek a Mayo rancson, és 180 csontfosszíliát találtak hét részleges csontvázból. A bizonyítékok arra utalnak, hogy egy áradás temette el őket százmillió évvel ezelőtt.

A darabokról a Buenos Aires-i Museo Paleontológico Egidio Feruglio-ban háromdimenziós szkennelést végeztek és egy acélvázra üvegszálból és műgyantából felépítették a 300 darabos csontvázat. Azokat a csontokat, amelyek nem maradtak fenn, rokon dinoszauruszok alapján pótolták. A múzeum munkássága úttörőnek számít ezen a téren. Másolatai már megtalálhatók New York-ban és Chicagóban, de Európában most állítottak ki ilyet először.

A szállítást egy specialista cég, az IAG Cargo végezte, ők foglalkoztak a kínai agyaghadsereg, az egyiptomi múmiák és az asszír kincsek Londonba juttatásával is. Az öntvényt és a kövületeket több mint 40 speciálisan kialakított ládába helyezték el, amelyek egy Boeing 787-es Dreamlinerben utaztak több, mint 11 ezer kilométert Buenos Aires-ből Londonba.

Az eredeti, megkövesedett - a replikáknál jóval nehezebb - csontok kezelése különös gondoskodást igényelt, minden egyes darabra külön engedélyt kellett kérni, lényegében útlevelet kaptak fényképpel, leírással, kódszámmal és vízumot meghatározott tartózkodási időre. A vámolás és biztonsági ellenőrzés négy napig tartott. Az összeszerelés a múzeum Waterhouse Galériájában függönyök mögött zajlott. Sok mérésre és ellenőrzésre volt szükség annak érdekében, hogy be tudják juttatni a viktoriánuskorabeli műemlék épületbe.

,,Reméljük, hogy a látogatók megtapasztalhatják, milyen félelmetes lehetett a puszta mérete ennek a dinoszaurusznak. Hihetetlen élmény alatta állni, és törpének érezni magunkat” - mondta Sinead Marron, a kiállítás igazgatója.