labdarúgás;FTC;Orbán Viktor;magyar labdarúgás;Kecskeméti TE;Paksi FC;Puskás Akadémia FC;

Az Orbán család színe-java előtt kapott ki az idegenlégiósokkal kitömött Felcsút 0-3-ra a Kecskemét magyar fiataljaitól (videó)

A szintén idegenlégiósokkal megpakolt Fradit pedig a magyarokkal futballozó Paks győzte le.

Az Orbán-kormány előszeretettel igyekszik sajátjaként feltüntetni a magyar labdarúgás sikereit - a válogatottét is, annak ellenére, hogy a stabil játékosok zömmel külföldi ligákban játszanak -, ehhez képest a szombati NB I-es eredmények igen csak beszédesek.

Felcsúton a másfél milliárd forintnyi veszteséget elkönyvelő, közpénzmilliárdokkal és agyonfizetett idegenlégiósokkal kitömött Puskás Akadémia kapott ki sima 0-3-ra a túlnyomórészt magyar fiatalokkal futballozó Kecskeméttől. A vendégcsapat a mindössze 21 éves Horváth Krisztofer találatával már 6 perc után megszerezte a vezetést, s egyértelmű fölényben játszottak Orbán Viktor házi futballcsapatával szemben. A Szabó István edző vezetésével felálló kecskeméti csapat azonban nem ült rá az egygólos vezetésre, az 50. percben a 22 éves Szalai Gábor, majd öt perccel később Horváth Krisztofer talált be ismét. A gólpasszok Banó-Szabó Bence érdemeit jelezték.

A felvételek szerint a meccsre Orbán Viktor is kilátogatott a családi stadionba édesapja, Orbán Győző, öccse, ifjabb Orbán Győző, valamint a 2012-es plágiumügybe belebukott Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök társaságában. Az eredmény szemmel láthatóan nem tetszett nekik, ahogy valószínűleg az sem, hogy a vendégcsapat szurkolói üzentek is a VIP-páholyba: „Legendát nem lehet venni!”

Mint ismert, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványhoz 2011 óta 83,3 milliárd forint támogatás érkezett, továbbá mintegy 32 milliárd forint taopénzt vágtak hozzá, tehát összesen 115,3 milliárd forintból gazdálkodhatott 2011 és 2022 között.

A Kecskemét teljesítménye azért is figyelemre méltó, mert a győzelemmel nemcsak megerősítették második helyüket az NB I-es tabellán, de 6 pontra megközelítették az élen álló Ferencvárost, miután Kubatov Gábor ugyancsak közpénzmilliárdokkal és idegenlégiósokkal megpakolt csapatát a kizárólag magyarokkal pályára lépő Paks verte meg 3-2-re. Utóbbi így sorozatban hatodszor gyűjtötte be a három pontot, miközben az Európa-ligában a nyolcaddöntőig menetelő Fradi a legutóbbi nyolc bajnoki meccséből mindössze egyet nyert meg.

A zuhogó esőben, közel telt ház előtt kezdődött mérkőzés első félidejében még a vendégcsapat szerzett vezetést Zachariassen találatával, amire egy tizenegyes utáni kipattanót követően Varga Barnabás a 36. percben válaszolt. Az 55. percben Varga az újabb tizenegyest már elsőre belőtte, egy perccel később pedig Botka Endre szerzett gólt a Fradinak. A döntő gólt Papp Kristóf szerezte a Paks számára a 70. percben, mintegy húsz méterről a léc alá lőve.

Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és az FTC elnöke épp egy hónapja kelt ki a kormánypárti Mandinernek adott interjújában egy felvetés miatt, amely előírná, hogy a hazai bajnokságban szereplő csapatok játékosainak minimum fele magyar legyen. „Ez a ferencvárosi labdarúgás végét jelentené. Kifejezetten Fradi-ellenes javaslatnak tartom. Nem lenne nemzetközi siker. Elindulnánk valamelyik sorozatban, majd az albán második kiejtene minket” - jelentette ki.