Lengyelország;nagykövet;V4-ek;lengyel-magyar barátság;orosz-ukrán háború;

Lengyel nagykövet: „lehűltek” a lengyel-magyar kapcsolatok

Varsót meglepte Szijjártó Péter moszkvai és minszki turnéja.

Meglepettséggel konstatálta Varsó, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Minszkben és Moszkvában tárgyalt az elmúlt napokban, hetekben - mondta Sebastian Kęciek, Lengyelország budapesti nagykövete a 24.hu szerint.

A diplomata a Wacław Fełczak Alapítvány városligeti rendezvényén vett részt, ahol Mitrovits Miklós polonista kérdezte. Sebastian Kęciek elmondta, nincsenek egyedül a meglepettséggel, a magyarországi diplomáciai közösség más tagjai is így reagáltak Szijjártó tárgyalásaira. Később a lap kérdésére válaszolva hozzátette, nem bírálni akarta a magyar tárcavezetőt, ám azt elismerte, hogy a lengyel-magyar kapcsolatok „lehűltek” az Ukrajna ellen indított orosz háború kitörése, azaz tavaly február 24-e óta. Mint jelezte, egy éve nagyon nehéz körülmények között vette át a budapesti lengyel nagykövetség irányítását. „Elődeimnek, mindannyiuknak könnyebb helyzete volt” – fogalmazott.

Ugyanakkor Kęciek emlékeztetett, hogy a lengyel-magyar barátságnak évszázados hagyományai vannak, így erre a szilárd alapra a jövőben is lehet építeni. Felidézte, hogy bár a második világháborúban ellentétes oldalon állt a két ország, a személyes, emberi kapcsolatok ekkor is segítettek.

Az orosz energiafüggésről szólva a diplomata kézzel fogható alternatívára is felhívta a figyelmet, szerinte ugyanis Magyarország nem használja ki az Egyesült Államok által támogatott kelet-közép-európai Három Tenger Kezdeményezésben rejlő lehetőségeket, pedig a lengyel, horvát és román kikötőkön keresztül fedezni lehetne a csökkenőben lévő magyar gázfogyasztást is.

Sebastian Kęciek a 24.hu szerint többször is leszögezte, hogy ő a magyar kormánynak csak információkat ad át és nem ítélkezik, véleményt sem alkot. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök még 2021 utolsó hónapjaiban több ország vezetőjével is tárgyalt személyesen, ezek alkalmával felderítési jelentésekre hivatkozva a lengyel kormányfő Budapestet is figyelmeztette, hogy orosz támadás várható Ukrajna ellen.

A diplomata azt is jelezte, hogy az orosz-ukrán háború óta a V4-es együttműködés intenzitása is csökkent, bár hozzátette, hogy a kapcsolatok még most is élénkebbek, mint 10-12 évvel ezelőtt voltak. A V4-ek együttműködését mindazonáltal inkább tovább kellene fejleszteni, hiszen a koronavírus-járványhelyzet árnyékában a regionális együttműködések sokkal inkább felértékelődtek a távoli országokkal fenntartott kapcsolatokhoz képest, itt példaként a belső-ázsiai volt szovjet tagköztársaságokkal folytatott magyar tárgyalásokat említette. Ráadásul a V4-ek belső kereskedelme ma már nagyobb, mint a német-amerikai kereskedelmi forgalom - hívta fel a figyelmet.