Oroszország;megfigyelés;állampolgári jogok;elektronikus ügyintézés;sorkatonai szolgálat;orosz-ukrán háború;

Mostantól nincs menekvés

Egy váratlanul elfogadott törvénymódosítással elektronikus útra terelik Oroszországban a sorozást, egyúttal számos automatikus jogkorlátozással sújtják majd a sorkatonai szolgálatot elkerülőket. 

A behívókat a postai kézbesítés mellett a Goszuszlugi internetes felületére is felteszik (ez az Ügyfélkapun keresztül elérhető Magyarország.hu oldalnak felel meg), s azok az átvételtől függetlenül hatályosak lesznek.

Ez mindenekelőtt azt jelenti, hogy az új központi nyilvántartásába bekerültektől azonnal megvonják a külföldre utazás lehetőségét. A lépést a védelmi minisztérium kezdeményezte, miután a Vlagyimir Putyin elnök által tavaly szeptemberben, az ukrajnai háború hetedik hónapjában elrendelt mozgósítás elől menekülve, becslések szerint több mint 700 ezer orosz férfi hagyta el az országot, s a hadseregnek mostanra elege lett abból, hogy ő kutassa fel a szolgálat elől elbújdosottakat.

A 2018-ban egyszer már tárgyalt módosítást március 30-án váratlanul nyújtották be második, végső olvasatra az Állami Duma elé, amely április 11-én tárgyalta és fogadta el, úgy, hogy a képviselők a jogszabály szövegét csak néhány órával korábban ismerhették meg. A Kreml ugyanis attól tart, hogy már a módosítás hírére megindul az újabb kivándorlási hullám. A törvényt még jóvá kell hagynia a Szövetségi Tanácsnak. Bár az új eljárást a hivatalos propaganda szerint az őszi sorozáskor fogják először alkalmazni, az emigrációból működő Vjorsztka független hírportálnak név nélkül nyilatkozó tisztségviselők elmondták, hogy annak eszközeit már az április elején kezdődött és július 15-ig tartó tavaszi sorozás során tesztelni fogják.

A behívottaknak 20 napja van bevonulni. Ha ezt nem teszik meg, az állami nyilvántartások segítségével számos jogukban korlátozzák őket: nem működhetnek tovább vállalkozóként, nem bonyolíthatnak le ingatlan adásvételt, de még járművet sem vezethetnek.

Oroszországban rendkívül fejlettek az elektronikus állami szolgáltatások, és a nagyvárosi megfigyelő kamerahálózatok is. A „korszerűsítésen” és a szigorításokon túl azonban van egy másik, sokkal ijesztőbb vonatkozása a tavaszi sorozásnak. Mint a Vjorsztkának név nélkül nyilatkozó illetékesek elmondták, utasításba kapták, hogy minél több besorozott fiatalt vegyenek rá arra, hogy rögtön szerződéses állományba vetessék magukat. Ezt a behívottak mostantól a Goszuszlugi felületén is megtehetik. Formailag ez szabadabb körülményeket és fizetést biztosít számukra, viszont lehetővé teszi, hogy azonnal frontszolgálatra küldjék őket, akár alapkiképzés nélküli is.

A nyilatkozók a Vjorsztkának elmondták, hogy különösen a falvakból behívottakat kell megcélozniuk, s a szerződéses állományt választók számától függ majd, hogy szükség lesz-e újabb, a tartalékosokat érintő több százezres mozgósításra a súlyos ukrajnai emberveszteségek pótlásához.

Mindezek miatt a független médiumok máris azt tárgyalják jogvédők segítségével, miképp lehet mégis elkerülni a szolgálatot. Az egyik vélemény szerint a leglogikusabb megoldás, ha a katonaságtól félők azonnal elhagyják az országot, akik pedig külföldön vannak, nem térnek haza a putyini autokrata rezsim bukásáig.