hírszerzés;kémkedés;Norvégia;nemzeti érdek;válaszlépések;kiutasítások;orosz diplomaták;

Tizenöt orosz diplomatát utasít ki Norvégia, Moszkva azonnal válaszlépéseket ígért

Az oslói külügyminisztérium szerint lépésük a nemkívánatos kémkedés ellen irányul.

Norvégia nemkívánatos személynek nyilvánította az oslói orosz nagykövetség 15 munkatársát, akik a hatóságok szerint diplomáciai fedésben végeztek hírszerző tevékenységet. A norvég külügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint a kiutasított diplomaták tevékenysége összeférhetetlen volt diplomáciai státuszukkal.

– A kormány döntése válasz Európa megváltozott biztonsági helyzetére, amely a fokozta az orosz kémkedés veszélyét. A nemzeti érdekek biztosítása és az orosz hírszerzés tevékenységének visszaszorítása érdekében a kiutasítás fontos lépés – hangsúlyozta Anniken Huitfeldt külügyminiszter. Közölte, hogy az érintett diplomatáknak rövid időn belül el kell hagyniuk az országot, és nem fognak vízumot adni senkinek, aki hírszerzési munkát végez. Ugyanakkor a norvég tárcavezető szerint normális diplomáciai kapcsolatot szeretnének fenntartani Oroszországgal. Hozzátette, hogy az orosz diplomatákat szívesen látják az országban, és a mostani döntés kizárólag a nemkívánatos kémkedés ellen irányul.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség közlése szerint az orosz külügyminisztérium azonnali reakciójában közölte, hogy válaszlépéseket fog tenni Oslo döntése miatt. Norvégia tavaly áprilisban már nemkívánatos személynek nyilvánított három orosz diplomatát, a NATO-tagállamnak a Skandináv-félsziget északkeleti csücskénél csaknem 200 kilométeres közös határa van Oroszországgal.