atomerőmű;Paks 2;Paks II. Zrt.;exkluzív;

2023-04-25 06:05:00

Akadályok tornyosulnak Paks 2 előtt, a tavaly kiadott létesítési engedély még nem sokat ér

A frissített előzetes biztonsági jelentés jelenleg is zajló vizsgálata során az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a Paks II. Zrt.-től vár kiegészítő információt – közölték lapunk megkeresésére a hatóságnál. 

A jelentést akkor fogadják el, ha megbizonyosodtak arról, hogy az a szempontoknak megfelel. Ennek – szögezték le – nincs jogszabályban meghatározott ügyintézési határideje.

Mint emlékezetes, a hatóság tavaly a legvégső határidőhöz képest végül közel egy éves késéssel adta ki a több ezer milliárd forintos magyar-orosz beruházási terv úgynevezett létesítési engedélyét. Már a kérelem beadása is legalább két évet csúszott, a látszólagos központi jelentőségű engedély számos további feltétel mellett frissített előzetes biztonsági jelentés benyújtását is előírta. Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampányfelelőse már akkor felhívta a figyelmet, hogy minden, a nukleáris biztonságot érintő építkezés előfeltétele eme beadvány elfogadása.

A szakember beszédesnek nevezte, hogy a hatóság egy fontos engedélyt annak leglényegesebb eleme nélkül kiadott. Szerinte úgy tűnik, az oroszok egyszerűen nem képesek a magyar, így az uniós nukleáris előírásoknak megfelelő tervekkel előállni. Egyébként ma, az Orbán-Putyin-atomszerződés megkötése után kilenc évvel nem is biztos, hogy az oroszoknak elemi érdekük fűződik jelentős erőforrásokat a még mindig az engedélyezésnél tartó, de sok más sebből is vérző magyarországi beruházásra fordítani.

Kattintson és regisztráljon a teljes cikk elolvasásához a mobil Népszaván! Egy hétig szabad a betekintés.

– derül ki cikkünkből még.