Oroszország;Ukrajna;OTP Bank;

Ukrajna a terrorizmus nemzetközi támogatójának nyilvánította az OTP-t

A kijevi korrupció-megelőzési ügynökség szerint egyértelmű, hogy a magyar bank oroszországi divíziója támogatja a háborút Ukrajna ellen.

Az ukrán Nemzeti Korrupció-megelőzési Ügynökség (NAZK) május 4-én a háború szponzorának minősítette az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bankot (OTP) - derül ki a szervezet tájékoztatásából.

A döntést a szervezet azzal indokolta, hogy a pénzintézet tovább folytatja ténykedését Oroszországban, valamint betartja azt a hitelezési törvényt, amelynek előírásai szerint az oroszok finanszírozhatják a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságot.

A cikkben emlékeztetnek, hogy az OTP Magyarország és Közép-Európa egyik legnagyobb bankja, ukrajnai üzletága mintegy 507 millió dollárnyi eszközállománnyal rendelkezik. Oroszországban az OTP az ötven legnagyobb bank között van, több mint 2,2 millió ügyfelet szolgál ki 1850 településen. Mindez pedig kiemeli a szerepét a nyugati szankciókkal küzdő és azokat kijátszani próbáló orosz gazdaságban, főleg, hogy a nyereségéből „kolosszális” összeget, 190 millió rubelt fizetett be az agresszor Oroszország költségvetésébe. Ezen túl az OTP oroszországi profitja 2021-ban 37,6 milliárd forint volt, a cégszintű nyereség 7,6 százalékát érte el

A kijevi vezetés felrója a magyar pénzintézetnek, hogy azok közé a bankok közé tartozik, amelyek kedvezményes hitelnyújtási feltételeket biztosít az orosz hadsereg tagjainak, beleértve a törlesztések halasztásának lehetőségét. Ezek a bankok – állítja a NAZK – utalnak a 377-FZ jelzésű oroszországi törvényre, elismerve a szakadár Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság függetlenségét. „Azzal, hogy orosz leányvállalata folytatja a pénzügyi szolgáltatásait, egyértelmű bizonyságot nyert, hogy az OTP csoport oroszországi pénzügyi műveleteinek folytatásával támogatja és szponzorálja a terrorizmust” – állapítja meg a közlemény, amely szerint az OTP Bank a 24. olyan intézmény, amelyet a NAZK felvett a „háború szponzorainak” sorába. 

„Az OTP jelenleg nem tudja végrehajtani az oroszországi kivonulását”

Cikkünk megjelenése után az OTP-től közleményt kaptunk. Ez így hangzik: „A magyar pénzintézet oroszországi piaci részesedése elenyésző, mindössze 0,17 százalék. (Összehasonlításképpen a magyarországi részesedés 35-40 százalék körül mozog.) Az OTP a háború kitörése óta minden stratégiai opciót mérlegel az orosz leánybank jövőjével kapcsolatban, ezek között vizsgáljuk a bank eladásának lehetőségét is. Ennek érdekében felkértük a Rothschild befektetési bank és pénzügyi szolgáltató vállalatot az eladás előkészítésére, ám nem sokkal ezután az orosz elnök rendeletben tiltotta meg a külföldi érdekeltségű bankok tulajdonoscseréjét. Emiatt az OTP jelenleg nem tudja végrehajtani az oroszországi kivonulást. Rendezetlenül hátrahagyni egy bankot pedig egy nagy összegű adományként ér fel az orosz gazdaság számára, ami több szempontból sem vállalható opció.”