oktatás;érettségi;történelem;

2023-05-10 16:01:00

Nem okozott meglepetést a történelem érettségi

A rövid válaszokat igénylő feladatok és az esszétémák sem voltak “barátságtalanok”, a forráselemzésre épülő feladatoknál a megadott forrásokat is jól lehetett használni.

Aki nagyjából ismeri a témaköröket és a feladattípusokat, azt nem érhette szerdán nagy meglepetés az idei középszintű, írásbeli történelem érettségin - mondta a Népszavának Repárszky Ildikó gimnáziumi tanár, a Történelemtanárok Egyletének alelnöke. A pedagógus szerint a rövid válaszokat igénylő feladatok és az esszétémák sem voltak “barátságtalanok”, a forráselemzésre épülő feladatoknál a megadott forrásokat is jól lehetett használni.

Az Eduline oktatási szakportál tudósítása szerint az első, rövid feladatokból álló részben egyebek mellett előkerült a kereszténység, a Szovjetunió, Hunyadi Mátyás, a Rákóczi-szabadságharc, az első ipari forradalom, Trianon, az 56-os forradalom, de az Európai Unió intézményrendszere is. Repárszky Ildikó szerint ezek mind olyan témák, amelyek az elmúlt évek vizsgáin is többször előfordultak, lehetett számítani rájuk.

Az írásbeli második felében két rövid és két hosszú esszéből kellett választaniuk a diákoknak: a rövid esszében Julius Ceasarról vagy az auschwitzi koncentrációs táborról írhattak, a hosszabb esszé témakörei pedig Széchenyi István vagy az 1989-es rendszerváltás lehettek.

Így bebizonyosodott, hogy nem voltak valódiak azok az esszétételek, amelyek kedd este kezdtek terjedni egy végzős diákok által is látogatott Facebook-csoportban – azokon ugyanis teljesen más témák szerepeltek. Szerda délelőtt az Oktatási Hivatal is cáfolta, hogy a “kiszivárgott” feladatok valódiak lennének.

Hasonló történt tavaly is, amikor egy magát “tanárszakos hallgatóként” bemutató személy azt állította, megszerezte a középszintű történelem érettségi esszétémáit, amelyek napokig keringtek a Facebookon, de a valódi vizsgalapokon végül nem azok a témák szerepeltek. Ellenben 2019-ben a történelem érettségi tényleges esszétémáit szivárogtatta ki egy nyomdai munkás, aki abban a nyomdában dolgozott, ahol a feladatokat nyomtatták. Az Oktatási Hivatal viszont úgy döntött, nem íratja újra az érettségit.