választás;Törökország;eredmények;

Álmatlanságból rémálom lett Törökországban

Erdogan előnyből vág neki a török elnökválasztás második körének, a kormánypártok többséget szereztek. Az ellenzék hiába reménykedett.

Nem ilyen eredményre számítottunk, mindannyian csalódottak vagyunk. Ez volt az utolsó reményünk - így foglalta össze lapunknak a török ellenzéki tábort eluraló hangulatot Hande, a nyugat-törökországi Ízmirben élő 31 éves nő. A demokrácia helyreállítását ígérő hatpárti összefogás más támogatóival együtt neki is hosszú, álmatlan éjszakája volt, majdnem hajnali ötig ébren volt, hogy kövesse a parlamenti és elnökválasztások fejleményeit. A sorsdöntő szavazáson rendkívül magas, 88,8 százalékos volt a részvétel, külföldön is rekordarányban járultak az urnákhoz a törökök, ami lassította a számlálást. Hande arra számíthatott, hogy a liberálisabb, szekulárisabb nagyvárosokban leadott voksok összesítésével az ellenzéki Nemzeti Szövetség közös jelöltje, Kemal Kilicdaroglu átveszi a vezetést Recep Tayyip Erdogan török elnöktől, ez azonban nem történt meg.

A baloldali-kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) még hajnalban is optimistának mutatkozott. Prominens ellenzéki politikusok többek között azzal hitegették támogatóikat, hogy belső kimutatásuk szerint Kilicdaroglu áll nyerésre, az Anadolu állami hírügynökség manipulált részeredményeket közöl, a kormánypárti szavazóbiztosok pedig akadályozzák a voksok összesítésbe vételét a nekik nem kedvező körzetekben. A fordulat, amire a CHP készítette táborát azóta sem következett be, sőt Erdogan az éjjel Ankarában, az elnöki palota erkélyéről győzelminek beillő beszédet intézett híveihez.

A választási bizottság közlése szerint majdnem teljes feldolgozottság alapján a regnáló államfő a szavazatok 49,51 százalékát gyűjtötte be, míg legfőbb kihívója 44,88 százalékot. A parlamentben a kormányzó Népi Szövetség 321 mandátumot szerzett, a Kilicdaroglu vezette Nemzeti Szövetség 213-at, míg a kurdbarát Munka és Szabadság Szövetség 66-ot.

– Nem tudom elképzelni, kik azok, akik Erdoganra szavaztak azok után, hogy annyi bajt okozott nekünk - mondta Hande a magas infláció okozta megélhetési nehézségekre utalva. Noha Kilicdaroglu szövetségeseivel közösen színpadra lépett és hitet tett a győzelem mellett az éjjel, a fiatal mégsem fűzött sok reményt az elnökválasztás két hét múlva esedékes második fordulójához. “Nyilvánvaló mi lesz a végeredmény” - tette hozzá.

A közösségi médiában keményen kivágta a biztosítékot, hogy az elnök és a mögötte álló pártok jól teljesítettek a februári földrengés sújtotta régiókban, 

elvégre a természeti csapás azért is követelhetett több tízezer áldozatot és tehetett milliókat fedél nélkülivé Törökországban, mivel a kormány amnesztiát kínált a biztonsági szabályokat megszegő építtetőknek. Számos török felhasználó írta azt, hogy már nem tudja sajnálni a károsultakat, mondván “maguknak köszönhetik a sorsukat”.

A pénzpiacok sem túl pozitívan reagáltak a választási eredményekre. A török líra dollárhoz mért árfolyama kéthónapos mélypontra esett, a dolláralapú török állampapírok is vesztettek értékükből, az isztambuli tőzsdén a hivatalos reggeli nyitás megelőzően félórára felfüggesztették a kereskedést a részvényindex több mint 6 százalékos zuhanása miatt. Elemzők szerint a befektetők a felmérések alapján a kiszámítható gazdaságpolitikát ígérő Kilicdaroglu első körös győzelmét várták, különösen azután, hogy a 2018-ban CHP-s színekben induló Muharrem Ince múlt csütörtöki váratlan visszalépett az elnökjelöltségtől. A második fordulót megelőző két hét bizonytalanság és az unortodox kamatpolitikához makacsul ragaszkodó Erdogan várható győzelme pesszimista légkört teremtettek.

A kormánypárti hívek viszont örömittasan ünnepeltek. – Győzött a nép – hirdette tegnapi címoldalán az AKP-párti Yeni Safak, jóllehet az elnöki rendszer bevezetése óta először fordult elő, hogy Erdogannak nem sikerült az első körben nyernie és a kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 20 éves története legrosszabb eredményét érte el. Kétségtelen ugyanakkor, hogy az államfő és a mögötte álló koalíció rácáfolt felmérésekre, amelyek az ellenzéki összefogás diadalát vetítették elő.

Az elnökválasztás második fordulójában Erdogan jelentősen előnyből indulhat, Kilicdaroglunak minimális esély látszik. Párbajuk kimenetelét elviekben a voksok 5 százalékával harmadik helyen végzett szélsőjobboldali Sinan Ogan szavazói dönthetnék el. A királycsináló szerepre vágyó radikális politikus jelezte, hogy bizonyos feltételeken mellett bármelyik jelölttel hajlandó megállapodást kötni. A várakozások szerint azonban hivatalban lévő elnök egyszerűen többet tud kínálni neki a támogatásáért cserébe.