oktatás;Orbán-kormány;tüntetés;Pankotai Lili;Egységes Diákfront;

Ismét tüntetnek a diákok

A tüntetés hivatalosan a Kossuth tértől az Oktogonig tart. Hogy felmennek-e a Várba, az a résztvevők egyéni döntésén múlik. Pankotai Lili szerint egy hibrid rezsimben nem működik a tiltakozás hagyományos formája. Hozzátette, az erőszak egy olyan vörös vonal, amelyet soha nem szabad átlépni.

Egy hibrid rezsimben nem működik a tiltakozás hagyományos formája, újabb és újabb eszközökhöz kell nyúlni, közben pedig edukálni és motiválni az embereket – vélekedett a 444-nek nyilatkozva Pankotai Lili annak alkalmából, hogy pénteken ismét tüntetést tartanak a diákok.

Gajzágó József, a megmozdulást szervező Egységes Diákfront (EDF) elnökségi tagja a portálnak elmondta, a tüntetés hivatalosan a Kossuth tértől az Oktogonig tart. Mint mondta, ha a résztvevők úgy döntenek, hogy felmennek a Várba, megpróbálnak figyelni az emberek épségére. „A kormány által irányított rendőrség feladata lenne, hogy ügyeljen a tiltakozók épségére, de nekik ez jól láthatóan nem szempont, ezért ezt nekünk kell megoldani” – fogalmazott.

Pankotai Lili pedig arról beszélt, a tanárok és a diákok több mint egy éven keresztül próbálkoztak a megszokott eszközökkel hatást gyakorolni a kormányra, miközben a hatalom meg azzal számol, hogy egy idő után belefáradnak az ellenállásba.

„A tiltakozás hagyományos formája, mint láttuk, egy hibrid rezsim esetében nem működik. Egy diktatúrával szemben erőszakkal lépnek fel az emberek, egy demokratikus országban a szabadságjogaik szerint. Egy hibrid rendszerben pedig a tiltakozás új és újabb eszközeihez kell nyúlni, váratlan akciókat szervezni, közben pedig edukálni és motiválni az embereket” – mondta.

Hangsúlyozta azonban, az erőszak egy olyan vörös vonal, amelyet soha nem szabad átlépni. Viszont nem elég, ha csak szép beszédeket mondanak a tüntetéseken – tette hozzá.