Ukrajna;Schmidt Mária;orosz propagandatevékenység;fake news;

Schmidt Mária: Oroszország nem háborúzik Ukrajnával szemben, ez egy különleges művelet

Betű szerint felmondta az orosz propagandát. 

– Most még Oroszország nem háborúzik Ukrajnával szemben, ez még különleges hadművelet – jelentette ki a Terror Háza Múzeum főigazgatója a Hír TV Bayer Show című műsorának vasárnap esti adásában.

Schmidt Mária értelmezése szerint egyelőre csak zsoldosokat vet be az orosz fél. (Ez nem igaz – a szerk.) Még nem indult meg az orosz hadigépezet a több millió katonával, azok még várnak, mert nyilván Vlagyimir Putyin is arra tartogatja őket, hogy ha kiszélesedik a konfliktus, akkor neki meglegyen érintetlenül az orosz haderő. Álláspontja szerint olyan erős ez a különleges erő, amit az orosz elnök bevetett Ukrajnával szemben, hogy még az ukrán haderő sem bír vele, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) támogatása ellenére sem. 

– Azt a nyugati hozzáállást nem tudom követni, hogy egyrészről kiröhögjük az oroszokat, mert képtelenek elérni bármit Ukrajnában, másrészt pedig rettegünk tőlük, hogy meg se állnak Berlinig. Valahol érzek itt egy pici ellentmondást ebben – vélekedett Schmidt Mária. 

Azzal, hogy a háborút különleges műveletnek nevezte, a Terror Háza Múzeum főigazgatója betű szerint magáévá tette a háborús agresszor Vlagyimir Putyin fémjelezte Kreml propagandáját. Oroszországban a törvények szerint ma akár börtönre is ítélhetnek embereket csak azért, mert nevén nevezik a háborút, és nem a „különleges katonai művelet” fordulatot használják. 2022 augusztusában az orosz külügyminisztérium a Népszavát is megvádolta azzal, hogy „lejáratja” a háborút.