iskola;közoktatás;beázás;Gyömrő;

2023-05-22 20:52:00

Potyog a vakolat és beázik a tető a gyömrői iskolában, a tankerület előtt tüntettek a szülők

A kormány az épület felújítását elhalasztotta - szerencsére az atlétikai stadionra azért akadt cirka 246 milliárd. 

Féltik a szülők a gyerekeket a Gyömrői Fekete István Általános iskolában, ezért a Monori Tankerületi Központ elé vonultak tiltakozni - hangzott el az RTL híradójának hétfő esti adásában. 

Fekete kukákra kötött sárga szalagok jelzik, hol omlott le egy nagy darab vakolat az intézményből a járdára. Így szeretnék elkerülni, hogy megsérüljenek a gyerekek, amennyiben tovább omlik a fal. A szülőktől pedig olyan felvételeket készítettek, amelyeken az látszik, hogy sok helyen repedezik a vakolat, van, ahol penészes a fal. A tornaterem beázik, mivel hónapokkal ezelőtt egy szél lefújta a tetejét. „Elfogyott a türelmünk”, „a gyerekeink nem lehetnek rossz politikai döntések áldozata” – ezekkel az üzenetekkel vonultak hétfő szülők az iskolát fenntartó Monori Tankerületi Központ elé.

Az egyik szülő azt nyilatkozta, hogy amikor leomlott a homlokzat, akkor gyerekek álltak a közelében, mivel éppen tanévnyitó volt. Szavai szerint két diákot majdnem „agyonütöttek” a lezuhanó darabok. Másikuk pedig azt mondja, 600 gyerek jár az intézménybe, noha csak 400-at tudnak befogadni. 

Petíciót is vittek, amit ugyan átvett a Monori Tankerületi Központ igazgatója, ám jelezte, ő nem tud segíteni. „Teljesen megértem önöket és teljesen egyetértek önökkel, a Fekete István Általános Iskolát fel kell újítani. Ez így nem maradhat tovább” - jelenttette ki Hrtukáné Molnár Mónika. Hozzáfűzte, ez egy pénzügyi döntés, amely nem a tankerület hatásköre. „Azért ezt a petíciót én most átvettem önöktől, és azt tudom ígérni, hogy a megfelelő fórumokra el fogom juttatni” - ígérte meg. 

Az iskola több mint száz éve épült és a szülők állítják, húsz éve nem történt semmiféle felújítás. 2018-ban is olyan rossz volt a helyzet, hogy ők maguk adtak össze pénzt és javíttatták meg azt, amit tudtak. A kormány tavaly a pénzhiányra hivatkozva lemondta a rekonstrukciót.  

Közben szerencsére épül-szépül a világ harmadik legnagyobb sporteseményére, az atlétikai világbajnokságra felhúzott Nemzeti Atlétikai Központ, amely 246 milliárd forintba került.