Ukrajna;naptár;ortodox egyház;orosz-ukrán háború;

2023-tól az ukrán ortodoxok is decemberben ünneplik a karácsonyt

Szimbolikus lépés az elhatárolódás felé az Ukrajna elleni háborút nyíltan támogató orosz Kirill pátriárkától.

Lényeges hitéleti döntést hozott meg az ukrán ortodox egyház szinódusa, amelynek értelmében szeptember elsejétől áttérnek a revideált Julianus-naptárra, amely egybeesik a római katolikusok által használt Gergely-naptárral - írja a Kyiv Independent.

A döntés egyebek közt azt jelenti, hogy számos vallási ünnep ideje más dátumra fog esni, például december 25-én ünneplik majd a karácsonyt január 7-e helyett (amikor az orosz ortodoxok egyébként ünneplik). A húsvét időpontját azért nem érinti a döntés, mert annak dátuma - akárcsak a nyugati kereszténységnél - egyébként is mozog.

A döntés ellenére a plébániák és a kolostorok számára továbbra is lehetővé teszik, hogy a régi naptárat használják, Epiphanius metropolita azonban más elöljárókhoz hasonlóan arról tájékoztatta a BBC Ukraine-t, hogy a döntést meghozták és a tervekhez tartják magukat. A metropolita szerint a döntés nem volt könnyű, de már jó ideje készültek rá, és épp olyan szükséges volt, mint amikor az ukrán hitéleti nyelvre váltottak a hagyományo szláv helyett, megszakítva ezzel az évszázados alárendeltséget. Hozzátette, a döntéseket egyelőre nem mindenki fogadta el, de „igazak és életbevágóan szükségesek” voltak.

A lépés nem titkoltan annak folyománya, hogy az ukrán ortodox egyház az orosz agresszió - és az azt nyíltan támogató Kirill pátriárka ténykedése - nyomán elhatárolódjanak Oroszországtól.