Európai Unió;hulladékgazdálkodás;szemétszállítás;

2023-05-25 17:30:00

Júliustól az egész országban átalakul a szemétszállítás, jön a „szennyező fizet” elv is

Az állam helyett egy magánvállalat végzi majd a hulladékgazdálkodást. Bevezetik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert.

Júliustól az egész országban elindul az új hulladékgazdálkodási rendszer és bevezetik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára a tárca legfrissebb Facebook-bejegyzésében.

A videóban Raisz Anikó elmondta,

Júliustól ők veszik át, gyűjtik, szállítják és előkezelik majd a lakosságtól, intézményektől, gazdálkodó szervezetektől származó, nagyjából évi 5 millió tonna hulladékot.

Raisz Anikó hozzátette, hogy a lakosság számára ez a mindennapokban nem jelent érdemi változást. Kiemelte, hogy

A vonatkozó uniós irányelv arról szól, hogy a környezetszennyező termékek gyártóinak a „szennyező fizet” elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére. Az új, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben a termékek gyártói viselik a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során.

Ez a csomagolásokat, egyes egyszer használatos műanyagtermékeket, elektromos és elektronikus berendezéseket, elemeket és akkumulátorokat, gépjárműveket és gumiabroncsokat, irodai és reklámhordozó papírokat, sütőolajat és -zsírt, bizonyos textiltermékeket és a fabútorokat érinti. A szennyező tehát többet fog fizetni a hulladéka elszállításáért, kezeléséért, megsemmisítéséért vagy újra felhasználásáért.