Budapest;XIII. kerület;varjútámadás;

2023-05-26 07:43:00

Emberre támadnak a varjak a XIII. kerületben, az önkormányzat kiadta a figyelmeztetést

Varjútámadás általában az április végétől június közepéig tartó fiókareptetés ideje alatt fordulhat elő, amikor a fészket elhagyó, de még ügyetlen, sok esetben röpképtelen fiókákat szüleik meglehetősen agresszívan védelmezik. 

Emberre támadó varjak miatt több madárcsapda is megjelent a XIII. kerületben – derül ki az önkormányzat Facebook-posztjából.

E szerint az elmúlt időszakban több varjútámadásról is befutott hír az önkormányzathoz, volt eset, amely után az áldozatot a vérző feje miatt kórházba kellett vinni. 

Facebook-posztjában a XIII. kerületi önkormányzat figyelmeztet, hogy a varjak ilyenkor azért agresszívek, mert fiókáikat védik. Befogásukra most a Larsen-féle élőcsapdát használják, amellyel egyszerre több példányt is l lehet kapni, kifejezetten dolmányos varjak és szarkák befogására alakították ki.

Varjútámadás általában az április végétől június közepéig tartó fiókareptetés ideje alatt fordulhat elő, amikor a fészket elhagyó, de még ügyetlen, sok esetben röpképtelen fiókákat szüleik meglehetősen agresszívan védelmezik. Egy éve óvodásokat ért varjútámadás Budapest XV. kerületében. Az Újpalotai Összevont Óvodából senkit nem vittek kórházba, de az Országos Mentőszolgálat két egységgel vonult ki a helyszínre,  hat gyereket és egy középkorú nőt láttak el. Egy szakértő akkor azt mondta, ember által nevelt vérvarjú viselkedhetedett agresszíven. 

A varjú mindenevő, tápláléka körülbelül 60 százalékban növényi eredetű, ezen kívül kisebb hüllőket, békákat, gyíkokat és emlősöket, néha más madarak fiókáit eszi meg. Védekezni a leghatékonyabban úgy lehet, hogy szembefordulunk a madárral, a kezünkben lévő tárgyakkal feléje suhintunk és rájuk kiáltunk 0 írja Facebook-posztjában a XIII. kerületi önkormányzat..