mentőcsapat;keresés;Mount Everest;Suhajda Szilárd;befejezés;

2023-05-27 14:02:00

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőegység, nincs remény, hogy a hegymászó még életben van

A keresést befejezték. Az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt – írta az expedíció háttércsapata, gyakorlatilag kimondva a halálhírt.

„A legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten. Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták” – közölte a hegymászó Facebook-oldalán az expedíció háttércsapata.

A bejegyzés szerint a serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték a hegymászót. „Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a háttércsapat prioritása” – hangzik a bejegyzés, amely ezzel gyakorlatilag Suhajda Szilárd haláláról tett bejelentést. 

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és serpa segítsége nélkül. Azzal, hogy a nyomkövetője alapján 8795 méteres magasságig ért, Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott palack és serpák nélkül a magyar hegymászók között.

„Kérjük, hogy az elkövetkezendő időszakban tartsák tiszteletben a család magánszféráját, és az expedícióval kapcsolatos mindennemű információért, interjú igénnyel forduljanak az expedíció sajtósához, Pintér Lászlóhoz” – áll a Facebook-posztban.

Suhajda Szilárd nyomkövetője utoljára május 24-én szerdán adott jelet, akkor, amikor a hegymászó 8795 méteren járt. Bár azok sem látták, akik elérték a csúcsra, a felesége jelezte, hogy van remény, egy emberi alak miatt mozgósítottak újabb serpákat a keresésére.

„Május 26-án reggel elindult felfelé a mentésre szervezett három fős serpa csapat, köztük a téli K2-t elsőként megmászó Gelje Sherpa, hogy elérjék Suhajda Szilárdot. A neves olasz hegymászó és helikopter-pilóta, Simone Moro Katmanduból gépével egyenesen a 2-es táborba vitte őket, majd egy felderítő repülésre indult, hogy átvizsgálja a hegy déli oldalát, kizárva annak esélyét, hogy Szilárd közben lezuhant. A három serpa 26-án nepáli idő szerint délelőtt 10:00 órakor indult el a 6400 méteren lévő 2-es táborból. Rendkívül gyorsan, hét óra alatt elérték a 7950 méteren lévő 4-es tábort. Ez az út egy átlagos mászónak két napra elosztva ennek az időnek a háromszorosa. Itt egy negyedik serpa és egy segítő várta őket sátorban. Egyikük csatlakozni tervezett a keresőkhöz, másikuk feladata a többiek étellel, itallal történő ellátása volt

Rövid pihenőt követően, a szél csitulása után mindössze két órával felérkezésük után, nepáli idő szerint 19:15-kor a háromfős csapat elindult a Hillary-lépcső irányába, majd a negyedik később indult utánuk. Egész éjjel másztak, a Hillary-lépcsőt már hajnalhasadáskor elérték. A megadott helyen azonban nem találták Suhajda Szilárdot, ezért elkezdték szisztematikusan átkutatni a területet. Először felmásztak egészen a csúcsig, majd vissza a Hillary-lépcsőhöz. A Hillary-lépcső környékét tüzetesen átvizsgálták, minden lehetséges esésvonalat az úttól jobbra és balra, a nepáli és a tibeti oldalon is, ameddig csak le tudtak ereszkedni a rögzített kötelektől.

Ezután a lépcső alatti, Déli-csúcsig (8750 m) vezető szakaszt és annak belátható környékét vizsgálták át, eredménytelenül. Ekkor a háttércsapattal történt egyeztetést követően közösen úgy döntöttek, hogy a keresést berekesztik. Május 28-án még egy utolsó helikopteres repülést végeznek a hegy 2-es tábor feletti oldalának átkutatására. 27 év alatt 16 korábbi sikertelen magyar expedíció után Suhajda Szilárdnak reális célja volt pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók támogatása nélkül elérni Földünk legmagasabb pontját” – részletezi a mentőakció körülményeit a Facebook-poszt.